УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба: Храмови, тврђаве и палате – 2000 година индијске архитектуре

2000 Years of Indian Architecture_00

Народна банка Србије домаћин изложбе “Храмови, тврђаве и палате: 2000 година индијске архитектуре”, којом се обележава 69. Дан независности Индије.

Амбасада Индије у Београду, у сарадњи са Индијским саветом за културну сарадњу (ИЦЦР) из Њу Делхија, има велико задовољство да саопшти да ће поводом 69. Дана независности Индије од 20 – 31. августа 2015. бити изложена поставка “Храмови, тврђаве и палате: 2000 година индијске архитектуре”, у галерији Народне банке Србије на Тргу Славија, Београд.

Изложба приказује величанственост индијског наслеђа, од прадавних времена па све до данас. Индија – пространа и древна земља, има дугу и непрекидну културну традицију која обухвата више од 2500 година.

Њен етос је непрекидно богаћен народима различитих раса и вера који су генерацијама живели заједно, при чему је свака група практиковала своју религију и начин живота. Ове групе су често шириле свој утицај на друге око себе, и истовремено примале утицај од других. Синтеза ових традиција истакнута је у овој изложби.

2000 Years of Indian Architecture_01

Изложба почиње документовањем славних достигнућа Индије из праисторијских времена, па све до краја првог миленијума нове ере, кроз њене храмове, тврђаве, палате и градове. Након десетог века, таласи исламских војски вршиле су инвазију на Индију. Током периода могулске владавине, архитектура је достигла свој највеличанственији израз, креативно спајајући исламска и индијска обележја на раскошан начин.

Касније, током 16. века, у Индију су се запутили Европљани. Они су  донели  своје архитектонске традиције, те су градили цркве и јавне зграде у европском стилу. Постепено су у своја здања почели да додају индијске стилске одлике,  попут веранди,  заобљених кровова и украсних мотива. Касније су британске архитекте развиле тзв. Индо-сараценски стил, који представља израз различитих спојева између европског и Индо-исламског стила.

Позивају се сви заинтересовани да посете ову изложбу.

2000 Years of Indian Architecture_02