UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2000 Years of Indian Architecture_00

Narodna banka Srbije domaćin izložbe “Hramovi, tvrđave i palate: 2000 godina indijske arhitekture”, kojom se obeležava 69. Dan nezavisnosti Indije.

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa Indijskim savetom za kulturnu saradnju (ICCR) iz Nju Delhija, ima veliko zadovoljstvo da saopšti da će povodom 69. Dana nezavisnosti Indije od 20 – 31. avgusta 2015. biti izložena postavka “Hramovi, tvrđave i palate: 2000 godina indijske arhitekture”, u galeriji Narodne banke Srbije na Trgu Slavija, Beograd.

Izložba prikazuje veličanstvenost indijskog nasleđa, od pradavnih vremena pa sve do danas. Indija – prostrana i drevna zemlja, ima dugu i neprekidnu kulturnu tradiciju koja obuhvata više od 2500 godina.

Njen etos je neprekidno bogaćen narodima različitih rasa i vera koji su generacijama živeli zajedno, pri čemu je svaka grupa praktikovala svoju religiju i način života. Ove grupe su često širile svoj uticaj na druge oko sebe, i istovremeno primale uticaj od drugih. Sinteza ovih tradicija istaknuta je u ovoj izložbi.

2000 Years of Indian Architecture_01

Izložba počinje dokumentovanjem slavnih dostignuća Indije iz praistorijskih vremena, pa sve do kraja prvog milenijuma nove ere, kroz njene hramove, tvrđave, palate i gradove. Nakon desetog veka, talasi islamskih vojski vršile su invaziju na Indiju. Tokom perioda mogulske vladavine, arhitektura je dostigla svoj najveličanstveniji izraz, kreativno spajajući islamska i indijska obeležja na raskošan način.

Kasnije, tokom 16. veka, u Indiju su se zaputili Evropljani. Oni su  doneli  svoje arhitektonske tradicije, te su gradili crkve i javne zgrade u evropskom stilu. Postepeno su u svoja zdanja počeli da dodaju indijske stilske odlike,  poput verandi,  zaobljenih krovova i ukrasnih motiva. Kasnije su britanske arhitekte razvile tzv. Indo-saracenski stil, koji predstavlja izraz različitih spojeva između evropskog i Indo-islamskog stila.

Pozivaju se svi zainteresovani da posete ovu izložbu.

2000 Years of Indian Architecture_02