УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одрживи развој новог пилот насеља у Београду путем IMM методологије

Учесници радионице

РАДИОНИЦА И ПРЕЗЕНТАЦИЈА ЗАВРШНИХ РЕЗУЛТАТА ПРОЈЕКТА “ОДРЖИВИ РАЗВОЈ НОВОГ ПИЛОТ СУСЕДСТВА У БЕОГРАДУ ПРИМЕНОМ IMM МЕТОДОЛОГИЈЕ”

Током недеље од 19-23. јануара 2015.године у просторијама факултета, у сали 217 је одржана радионица “Sustainable development of a new pilot neighborhood in Belgrade via IMM methodology” којом је успешно завршена сарадња Архитектонског Факултета са Политехником из Милана која је трајала активно цео јесењи семестар школске 2014/15. године.

Путем видео конференција и online консултација, размену података, знања и вештина, као и стручне подршке експерата из Урбанистичког завода у Београду, студенти у Милану и Београду су анализирали подручје новобеоградског блока 39 користећи IMM методологију урбанистичког планирања и пројектовања према захтевима енергетске ефикасности развијену од стране истраживачког центра IMM при Политехници у Милану – IMM Design Lab.

Групи од 27 студената прве године МАС Интегрални Урбанизам на предмету “Интегрална анализа територије” се затим у Београду придружило 9 колега завршне године мастер програма Архитектонског Инжењерства са Архитектонско-грађевинског факултета Политехнике у Милану.

Радионица је заједнички вођена од стране наставног особља Архитектонског Факултета доц. др Марије Маруне, доц. др Ратке Чолић и сарадника асист. Ивана Симића и Луке Стефановића и Политехнике у Милану проф. др Масима Тадија (Massimo Tadi) и проф. др Габријелеа Мазере (Gabriele Masera) и сарадника Ђованија Горија (Giovanni Gori) и Мохамада Хадија (Mohammad Hadi).

За време радионице студенти су радили на предлозима решења за одабрано подручје у складу са резултатима својих истраживања. Уводно предавање о специфичностима планског оквира Новог Београда је одржала архитекта Милица Јоксић, заменик директора Сектора за стратешко планирање и развој Урбанистичког завода у Београду.

Након четири дана радионице израђена су 4 пројекта за блок 39 и ширу локацију Новог Београда, да би последњи дан, у петак 23. јануара, резултати рада током семестра и радионице били представљени пред пуном свечаном салом колегијуму наставника, представницима Италијанске амбасаде – аташеу за науку Италијанске амбасаде у Београду г. Паолу Батинелију (Paolo Battinelli) и Коморе италијанско-српских привредника – генералном секретару г. Оливеру Лепорију (Oliver Lepori), као и заинтересованим колегама.

Успостављена сарадња је донела обострану корист у виду нових знања, наставних метода, контаката, искустава, културне и академске размене и имајући у виду задовољство свих учесника по окончању пројекта, надамо се да ће се она у будућности и наставити!

Учесници, партнери и промотери:
Архитектонски Факултет, Универзитет у Београду
Архитектонско-Грађевински Факултет Политехника у Милану
IMM design Lab, ABC Департман Политехника у Милану
Комора Италијанско-Српских Привредника
Урбанистички Завод Београда
Пројекат је рађен у склопу Polisocial – Програма друштвене одговорности Политехника у Милану

Текстови о радионици на вебсајту Политехнике у Милану:
http://www.ccsarcheng.polimi.it/polimi-students-in-belgrade-for-an-international-workshop-polisocial-branded/
http://www.ccsarcheng.polimi.it/news-1/

OdrziviRazvojIMM_1_o
Уводно предавање арх. Милице Јоксић, заменице директора Сектора за стратешко планирање и развој Урбанистичког завода у Београду
Презентација пројеката у Свечаној сали Архитектонског факултета
OdrziviRazvojIMM_6_o
Ucesnici_opt