UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Učesnici radionice

RADIONICA I PREZENTACIJA ZAVRŠNIH REZULTATA PROJEKTA “ODRŽIVI RAZVOJ NOVOG PILOT SUSEDSTVA U BEOGRADU PRIMENOM IMM METODOLOGIJE”

Tokom nedelje od 19-23. januara 2015.godine u prostorijama fakulteta, u sali 217 je održana radionica “Sustainable development of a new pilot neighborhood in Belgrade via IMM methodology” kojom je uspešno završena saradnja Arhitektonskog Fakulteta sa Politehnikom iz Milana koja je trajala aktivno ceo jesenji semestar školske 2014/15. godine.

Putem video konferencija i online konsultacija, razmenu podataka, znanja i veština, kao i stručne podrške eksperata iz Urbanističkog zavoda u Beogradu, studenti u Milanu i Beogradu su analizirali područje novobeogradskog bloka 39 koristeći IMM metodologiju urbanističkog planiranja i projektovanja prema zahtevima energetske efikasnosti razvijenu od strane istraživačkog centra IMM pri Politehnici u Milanu – IMM Design Lab.

Grupi od 27 studenata prve godine MAS Integralni Urbanizam na predmetu “Integralna analiza teritorije” se zatim u Beogradu pridružilo 9 kolega završne godine master programa Arhitektonskog Inženjerstva sa Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Politehnike u Milanu.

Radionica je zajednički vođena od strane nastavnog osoblja Arhitektonskog Fakulteta doc. dr Marije Marune, doc. dr Ratke Čolić i saradnika asist. Ivana Simića i Luke Stefanovića i Politehnike u Milanu prof. dr Masima Tadija (Massimo Tadi) i prof. dr Gabrijelea Mazere (Gabriele Masera) i saradnika Đovanija Gorija (Giovanni Gori) i Mohamada Hadija (Mohammad Hadi).

Za vreme radionice studenti su radili na predlozima rešenja za odabrano područje u skladu sa rezultatima svojih istraživanja. Uvodno predavanje o specifičnostima planskog okvira Novog Beograda je održala arhitekta Milica Joksić, zamenik direktora Sektora za strateško planiranje i razvoj Urbanističkog zavoda u Beogradu.

Nakon četiri dana radionice izrađena su 4 projekta za blok 39 i širu lokaciju Novog Beograda, da bi poslednji dan, u petak 23. januara, rezultati rada tokom semestra i radionice bili predstavljeni pred punom svečanom salom kolegijumu nastavnika, predstavnicima Italijanske ambasade – atašeu za nauku Italijanske ambasade u Beogradu g. Paolu Batineliju (Paolo Battinelli) i Komore italijansko-srpskih privrednika – generalnom sekretaru g. Oliveru Leporiju (Oliver Lepori), kao i zainteresovanim kolegama.

Uspostavljena saradnja je donela obostranu korist u vidu novih znanja, nastavnih metoda, kontakata, iskustava, kulturne i akademske razmene i imajući u vidu zadovoljstvo svih učesnika po okončanju projekta, nadamo se da će se ona u budućnosti i nastaviti!

Učesnici, partneri i promoteri:
Arhitektonski Fakultet, Univerzitet u Beogradu
Arhitektonsko-Građevinski Fakultet Politehnika u Milanu
IMM design Lab, ABC Departman Politehnika u Milanu
Komora Italijansko-Srpskih Privrednika
Urbanistički Zavod Beograda
Projekat je rađen u sklopu Polisocial – Programa društvene odgovornosti Politehnika u Milanu

OdrziviRazvojIMM_1_o
Uvodno predavanje arh. Milice Joksić, zamenice direktora Sektora za strateško planiranje i razvoj Urbanističkog zavoda u Beogradu
Prezentacija projekata u Svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta
OdrziviRazvojIMM_6_o
Ucesnici_opt