УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
dani_orisa_2014.jpg
ORIS_logo

Као и последњих 13 година, и ове године, у Загребу ће се одржати симпозијум архитеката – Дани Ориса бр.14. Датуми овогодишњих Дана Ориса су 18. и 19. октобар, а симпозијум ће се традиционално одржати у Културној дворани Ватрослава Лисинског. Гостујући предавачи су:

Álvaro Siza / Португал + Anupama Kundoo / Индија + Dietmar Steiner / Аустрија + Gonçalo Byrne / Португал + Idis Turato / Хрватска + OMA – Ippolito Pestellini Laparelli/ Холандија + Pascal Flammer / Швајцарска + Peter Gabrijelčič / Словенија + Mauricio Rocha / Мексико + Miquel Adria / Мексико + посебни гости

Дани Ориса је међународни архитектонски симпозијум у организацији Орис Куће архитектуре. Симпозијум је настао након почетних успеха часописа Орис, који континуирано излази већ петнаесту годину и организује се од 2001. године као дводневни догађај са предавањима истакнутих страних и локалних архитеката. Избор предавача и њихов одазив резултат је међународног угледа часописа, те мреже сарадника и аутора коју је Орис током година изградио.

ORIS_Casopis_za_arhitekturu_i_kulturu

На Данима Ориса до сада су предавали истакнути светски архитекти, добитници највећих архитектонских награда и признања, попут:  Alvara Size, Kenga Kume, Shigerua Bana, Alberta Campo Baeze, Juhanija Pallasme, Petera Zumthora, Mansilla + Tuñon, Adama Carusa, Davida Adjayea, Stevena Holla, Fumihika Makija, Eduarda Souto de Moure, Kazuye Sejime, Wiela Aretsa, Hermana Hertzbergera, Hrvoja Njirića… и многих других архитеката и дизајнера – њих до сада преко 200.

Као и сваке године, на Данима Ориса имаћете прилику да чујете неке од најпознатијих и најуспешнијих светских архитеката, успешна имена архитектонске сцене:

Álvaro Siza, међународно признати португалски архитекта, професор и почасни доктор најугледнијих светских универзитета, добитник Прицкерове награде, чији рад већ деценијама обогаћује европску и светску архитектуру.

Anupama Kundoo, индијска архитектица која је архитектонској јавности постала позната након наступа на Венецијанском бијеналу 2012. Она ће представити пројекте из Индије и Аустралије.

Dietmar Steiner, теоретичар архитектуре, кустос и саветник за архитектуру у великом броју жирија, дугогодишњи је сарадник Ориса, а на симпозију ће представити свој животни пројекат: BUS:STOP Krumbach, на којем је ангажовано седам најугледнијих савремених архитеката.

Gonçalo Byrne, португалски  архитекта и универзитетски професор у чијем се разноликом опису истичу пројекти који теже очувању наслеђа и одрживом развоју.

Ippolito Pestellini Laparelli је млади  и свестрани холандски архитекта, однедавно партнер у OMA-i Rema Koolhaasa, усмерен на дизајн, очување, сценографију и постављање изложби, чији је најновији пројекат Мондиталиа представљен на недавно одржаном Венецијанском бијеналу.

Идис Турато, хрватски архитекта – аутор низа награђиваних пројеката, попут Дворане на Крку или Nest and Cave куће, који ће поделити своја размишљања о приступу архитектури у модерном добу.

Pascal Flammer, млади швајцарски архитекта и професор на ЕТХ-у у Цириху, с чијим су се радом читаоци Ориса већ имали прилику да упознају. Његова вишеструко објављивана кућа у Балстхалу препознатљиви је пример швајцарске архитектуре која ће оплеменити и овогодишњи програм симпозијума.

Петер Габријелчич, словеначки архитекта и професор архитектуре, добитник је бројних међународних  пројеката. Неки од тих пројеката биће представљени публици.

Mauricia Rochu и Miquela Adriju, мексички представници. Miquela Adriju, мексички архитекта, издавач и уредник међународног часописа Arquine представиће историју мексичке архитектуре, посебно рад Luisa Barragána и његов утицај на мексичку архитектуру, а Mauricija Rochа својим радом презентовати савремене тенденције и кретања.

Видимо се на Данима Ориса!

Dani_Orisa_Zagreb

Информације и продаја улазница

Информације и продаја улазница:
Орис д.о.о., Краља Држислава 3, ХР-10 000 Загреб
Контакт особа: Маја Демшар Бранковић

E-mail: maja@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243

Улазнице:
Улазница: 65 €
Студентска улазница: 35€