УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Одржан стручни скуп “Нови модели становања за угрожене у поплавама”

predavanja
Аутори фотографија : Андреј Јосифовски и Александра Ђорђевић

Стручни скуп

На скупу “Нови модели становања за угрожене у поплавама” је одржано 13 предавања о  планирању, пројектовању и изградњи насеља угрожених у поплавама и клизиштима. Предавања су одржали професори са 6 различитих факултета и представници државних институција задужених за обнову насеља угрожених у поплавама. Стручни скуп је отворила Потпредседница Владе Републике Србије и Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић, док је предавањима присуствовао велики број студената и професора.

Као главни закључак скупа изнет је значај превенције, информисања, подизања свести али и умрежавања различитих струка чему је овај скуп дао изузетан допринос.

prezentacija
Аутор фотографија : Александра Ђорђевић

Након предавања одржане су радионице под менторством 20 професора, асистената и стручних сарадника са Архитектонског факултета. Учешће у радионицама узело је 130 студената различитих нивоа студија који су у тимовима радили на креирању идејних решења пројеката привремених и сталних објеката, планирању сценарија становања у ванредним ситуацијама и истраживању начина како идеју реализовати у пројекат.

radionice-1
Аутор фотографија : Александра Ђорђевић

Након два дана интезивног рада, студенти су пред пуним амфитеатром представили резултате радионица и учестовали у дискусији која је уследила након свих презентација.

Ова четвородневна акција резултовала је израдом 20 идејних решења стамбених објеката, 8 идејних решења киоска као основне инфраструктуре у систему јавног здравља,  израђена је студија типологије становања у ванредним ситуацијама и оформљене су  три идеје за пројекте –  (склониште за најмлађе, сарадња архитекте и локалног становнштва у процесу самоградње и информисање јавности о опасностима клизишта).

Овде можете погледати публикацију резултата стручног скупа:

У читавој акцији,  више од 200 стручњака и будућих експерата показало је своју мотивацију, жељу и енергију да  улагањем у едукацију помогне угроженима у поплавама.

radionice-2
Аутори фотографија : Ана Зорић и Александра Ђорђевић