УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Велики успех наших студената на интернационалном студентском конкурсу WIC – Wetland Interpretation Center

Студенти прве године Мастер академских студија и четврте године Интегрисаних академских студија Универзитета у Београду, Архитектонског факултета на предмету Студио М01А, односно М05, под менторством професора Ивана Рашковића и Дезире Тилингер, истраживача приправника, остварили су изузетан успех у оквиру интернационалног студентског конкурса konkursa WIC – a challenge to design a Wetland Interpretation Center.
Студенти су на поменутом конкурсу освојили све три главне награде, док је двоје студената добило специјалне похвале уредника. Прву награду освојила је студенткиња Ана Марковић, за пројекат који представља центар за истраживање, едукацију и презервацију традиционалних техника изградње од трске и других природних материјала који могу да се нађу у мочвари. У категорији „Runner-up” награду је освојила Милена Марковић, Награду „People’s Choice Award“ освојила је студенткиња Сара Јевтић, док је награду „Institutional Excellence Award“ освојила Јелисавета Петрић. Похвалу уредника конкурса “Editor’s choice“ добила је студенткиња Ања Недељковић, а Теоодора Нешковић „Honorable mention“.
Конкурс је организован у оквиру међународне УНИ (https://uni.xyz/) платформе која пружа подршку младим професионалцима широм света да се афирмишу кроз конкурсну праксу, а кроз сарадњу са архитектонским школама и другим институцијама.
У току јесењег семестра академске 2022/2023. године, на предмету Студио М01А (МАСА-А), односно М05А (ИАСА), предмет рада и конкурсна локација били су дефинисани у складу са расписом задатка, чији је циљ истраживање потенцијала и могућности за очување мочварних подручја, која услед климатских промена пролазе кроз велике промене, због којих је њихов екосистем неповратно нарушен. Оквир конкурсног задатка је осмишљен тако да се кроз критичку анализу и рад на конкурсном пројекту заузму теоријске и пројектантске позиције према пројектовању у природном окружењу, у контексту конкурса – мочваре у Енглеској надомак Бирмингхема, са посебним освртом на његово очување и остваривање што већег степена заштите истог, а уз што мањи степен изграђености и измене постојећих природних карактеристика.
Више о самом конкурсу и награђеним радовима можете видети на следећем линку: https://uni.xyz/competitions/wic/entries
У наставку дајемо приказ награђених пројеката и честитамо свим награђеним студентима и њиховим менторима!

WINNER

winner 1

Ана Марковић – “REED MAZE – workshop and research centre”
Пројекат представља центар за истраживање, едукацију и презервацију традиционалних техника изградње од трске и других природних материјала који могу да се нађу у мочвари. За потребе одржавања радионица на самом предметном продручју узгаја се трска са којом ће да се ради на истим. Распоред лако монтажних објеката мења се на годишњем нивоу чиме се остварује минимални импакт на тло, и могућност за рехабилитацију земљишта на којем су претходно били постављени.

Комплетан елаборат победничког решења:

  • WIC – Wetland Interpretation Center

RUNNER-UP

runner up

Милена Марковић – „Swamp capsule camp“
Пројекат представља еко-камп за децу – еко извиђаче, али и старије генерације. Енергија за камп произилази из природних ресурса попут сунца, ветра и кише, али и рециклирање отпада уз помоћ мочваре. Камп је по својој природи састављен од модула појединачних јединица за боравак – капсула, чиме је омогућено његово ширење или скупљање по потреби.

PEOPLE'S CHOICE AWARD

peoples choice award

Сара Јевтић – „FOUR SEASONS – Zen center“
Пројекат представља зен центар који има задатак да приближи човека природи и акцентује снагу сунчеве светлости, потцртавајући значај исте за нашу свеопшту добробит, психичку и физичку.

HONORABLE MENTION

honorable mention

Теодора Нешковић – „WILL O ’ THE WISP / methane motel“
Пројеакт представља метаном покренут мотел. Позициониран на прилично прометној саобраћајници, са једне стране, он представља могућност за преноћиште, дан у природи или само кратко стајалиште ради пуњења аутомобила природним гасом – метаном, који је прикупљен из мочваре; са друге стране представља, погон за прикупљање истог и промоцију метана као алтернативе тренутним изворима.

INSTITUTIONAL EXCELLENCE AWARD

institutional exellence award

Јелисавета Петрић – „Marshland Punk – Science Powered Greenhouse“
Пројекат представља ботаничку башту инспирисану мотивима из уметничких праваца стеам и солар пунка, два стилска правца, која своје утемељење у конктескту конкурса проналазе у близини Бирмингхема – места настанка прве парне машине (steam) и потребе за окретањем новим обновљивим изворима енергије (solar).

EDITOR'S CHOICE

editors choice

Ања Недељковић – „WORMHOLE- The Swampgate“
Пројекат представља одговор на потенцијалну дистопијску слику света који клизи у правцу глобалног загревања које за собом повлачи многобројне друге опасности. Научни центар и скривено складиште за семе опомена су пре свега, на све теже услове за узгајање хране и недостатак пијаће воде са којим ће се у будућности, ако наставимо овим правцем, сусретати све већи део човечанства.