УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ПРВА НАГРАДА НА МЕЂУНАРОДНОМ СТУДЕНТСКОМ КОНКУРСУ NEWH GREEN VOICE DESIGN COMPETITION

Студенткиње друге године МАСА, Ања Пантић и Зорана Јовић освојиле су прву награду на међународном студентском конкурсу NEWH Green Voice Design Competition. Селекција радова извршена је од стране комитета NEWH, Inc. Scholarship, након чега је пројекат изабран као најбољи у конкуренцији пет финалних радова. Студенткиње ће имати прилику да презентују своје пројектно решење у оквиру BDNY – Boutique Design New York, водећег сајма и конференције која на једном месту окупља архитекте, дизајнере и професионалце у области угоститељства у Њујорку, у новембру 2022. године. На поменутом догађају биће им додељена стипендија NEWH Green Voice Scholarship у износу од 7,500 долара.

 

Награђено решење је производ рада на изборном предмету LEED и WELL системи и процес пројектовања под менторством др Наташе Ћуковић Игњатовић, ванредне професорке и настало је у току јесењег семестра друге године Мастер академских студија – Архитектура школске године 2021/2022.

Организатор конкурса је NEWH, Inc. – NEWH The Hospitality Industry Network, међународни ресурс за умрежавање у оквиру индустрије угоститељства, који омогућава развој образовања, пословања и лидерства путем стипендија и давања признања изврсним достигнућима у овом домену. Чланови поменуте мреже су професионалци који се активно баве развојем, менаџментом, архитектуром и дизајном, комуникацијама, образовањем, дистрибуцијом, производњом, набавком и продајом у оквиру хотелијерства, прехрамбене услужне делатности и становања старих особа, као и сл. У складу са тим, подржавају једнакост, инклузију и разноликост у свим аспектима, укључујући и образовање и стипендије и само умрежавање и чланство.

Задатак конкурса за 2021-2022. годину био је Adaptive Reuse Hotel Project где је кроз успостављање одрживог и креативног дизајна и уз употребу савремених материјала, технологија и система градње, било неопходно показати аутентично искуство гостију. Уз интегрисање LEED или WELL система у пројекат хотела као аспект његове одрживости, циљ конкурса јесте имплементација технологија за ефикасну употребу енергије, управљање и коришћење воде, решавање проблема квалитета ваздуха, увођење паметног осветљења, и друго. Поред поменутог, како је сам задатак заправо пренамена објекта у хотел и његова адаптација, очување карактера већ постојеће архитектуре и стварање специфичног простора у оквиру истог који изазива јединствено искуство посетилаца, требало би да буде главна особеност сваког пројекта.

Првонаграђени пројекат наших студенткиња бави се пренаменом Београдског издавачко-графичког завода (зграда БИГЗ-а), као карактеристичног београдског репера и неизоставног дела индустријског наслеђа, али и уметничког центра. Пројекат се заснива на очувању и наглашавању постојећих карактеристика простора који годинама функционише као центар алтернативне културе Београда и место окупљања његових уметника, те је и главна одлика новопланираног хотела стварање заједничког окружења за уметнике и посетиоце – госте хотела. Поред увођења поменутог простора који повезује уметност и хотелијерство, пројекат се одликује одрживом компонентом која омогућава његово ефикасно, економично и еколошко функционисање и умањење утицаја на окружење у коме се налази. Као део одрживе стратегије уведени су соларни панели и материјализација фасадних отвора зид завесом са уграђеним  PV стаклом, као начини производње енергије за даљу употребу објекта; зелени кровови и зелени зид на сунцу најизложенијој фасади, као вид прочишћавања ваздуха и редукције амбијенталне температуре; модели пречишћавања и даљег коришћења сиве воде, паметни системи осветљења који смањују коришћење електричне енергије, уз употребу савремених и еколошки оправданих материјала. Одрживост и креативност у пројектовању специфичног хотелског амбијента резлутовала је постизањем јединственог искуства које хотел нуди, што је и довело до додељивања прве награде овом пројекту.

Презентација пројекта у Њујорку уједно доприноси и  промовисању Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, што сматрамо изузетним успехом. Честитамо колегиницама на остваривању оваквог резултата који представља признање нашем факултету и потврђује квалитет наших студената у међународној конкуренцији.

1 Prikaz strategije odrzivosti

2 Prikaz organizacije hotela do petog sprata

3 Prikaz organizacije hotela sestog i sedmog sprata