UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

PRVA NAGRADA NA MEĐUNARODNOM STUDENTSKOM KONKURSU NEWH GREEN VOICE DESIGN COMPETITION

Studentkinje druge godine MASA, Anja Pantić i Zorana Jović osvojile su prvu nagradu na međunarodnom studentskom konkursu NEWH Green Voice Design Competition. Selekcija radova izvršena je od strane komiteta NEWH, Inc. Scholarship, nakon čega je projekat izabran kao najbolji u konkurenciji pet finalnih radova. Studentkinje će imati priliku da prezentuju svoje projektno rešenje u okviru BDNY – Boutique Design New York, vodećeg sajma i konferencije koja na jednom mestu okuplja arhitekte, dizajnere i profesionalce u oblasti ugostiteljstva u Njujorku, u novembru 2022. godine. Na pomenutom događaju biće im dodeljena stipendija NEWH Green Voice Scholarship u iznosu od 7,500 dolara.

 

Nagrađeno rešenje je proizvod rada na izbornom predmetu LEED i WELL sistemi i proces projektovanja pod mentorstvom dr Nataše Ćuković Ignjatović, vanredne profesorke i nastalo je u toku jesenjeg semestra druge godine Master akademskih studija – Arhitektura školske godine 2021/2022.

Organizator konkursa je NEWH, Inc. – NEWH The Hospitality Industry Network, međunarodni resurs za umrežavanje u okviru industrije ugostiteljstva, koji omogućava razvoj obrazovanja, poslovanja i liderstva putem stipendija i davanja priznanja izvrsnim dostignućima u ovom domenu. Članovi pomenute mreže su profesionalci koji se aktivno bave razvojem, menadžmentom, arhitekturom i dizajnom, komunikacijama, obrazovanjem, distribucijom, proizvodnjom, nabavkom i prodajom u okviru hotelijerstva, prehrambene uslužne delatnosti i stanovanja starih osoba, kao i sl. U skladu sa tim, podržavaju jednakost, inkluziju i raznolikost u svim aspektima, uključujući i obrazovanje i stipendije i samo umrežavanje i članstvo.

Zadatak konkursa za 2021-2022. godinu bio je Adaptive Reuse Hotel Project gde je kroz uspostavljanje održivog i kreativnog dizajna i uz upotrebu savremenih materijala, tehnologija i sistema gradnje, bilo neophodno pokazati autentično iskustvo gostiju. Uz integrisanje LEED ili WELL sistema u projekat hotela kao aspekt njegove održivosti, cilj konkursa jeste implementacija tehnologija za efikasnu upotrebu energije, upravljanje i korišćenje vode, rešavanje problema kvaliteta vazduha, uvođenje pametnog osvetljenja, i drugo. Pored pomenutog, kako je sam zadatak zapravo prenamena objekta u hotel i njegova adaptacija, očuvanje karaktera već postojeće arhitekture i stvaranje specifičnog prostora u okviru istog koji izaziva jedinstveno iskustvo posetilaca, trebalo bi da bude glavna osobenost svakog projekta.

Prvonagrađeni projekat naših studentkinja bavi se prenamenom Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda (zgrada BIGZ-a), kao karakterističnog beogradskog repera i neizostavnog dela industrijskog nasleđa, ali i umetničkog centra. Projekat se zasniva na očuvanju i naglašavanju postojećih karakteristika prostora koji godinama funkcioniše kao centar alternativne kulture Beograda i mesto okupljanja njegovih umetnika, te je i glavna odlika novoplaniranog hotela stvaranje zajedničkog okruženja za umetnike i posetioce – goste hotela. Pored uvođenja pomenutog prostora koji povezuje umetnost i hotelijerstvo, projekat se odlikuje održivom komponentom koja omogućava njegovo efikasno, ekonomično i ekološko funkcionisanje i umanjenje uticaja na okruženje u kome se nalazi. Kao deo održive strategije uvedeni su solarni paneli i materijalizacija fasadnih otvora zid zavesom sa ugrađenim  PV staklom, kao načini proizvodnje energije za dalju upotrebu objekta; zeleni krovovi i zeleni zid na suncu najizloženijoj fasadi, kao vid pročišćavanja vazduha i redukcije ambijentalne temperature; modeli prečišćavanja i daljeg korišćenja sive vode, pametni sistemi osvetljenja koji smanjuju korišćenje električne energije, uz upotrebu savremenih i ekološki opravdanih materijala. Održivost i kreativnost u projektovanju specifičnog hotelskog ambijenta rezlutovala je postizanjem jedinstvenog iskustva koje hotel nudi, što je i dovelo do dodeljivanja prve nagrade ovom projektu.

Prezentacija projekta u Njujorku ujedno doprinosi i  promovisanju Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta, što smatramo izuzetnim uspehom. Čestitamo koleginicama na ostvarivanju ovakvog rezultata koji predstavlja priznanje našem fakultetu i potvrđuje kvalitet naših studenata u međunarodnoj konkurenciji.

1 Prikaz strategije odrzivosti

2 Prikaz organizacije hotela do petog sprata

3 Prikaz organizacije hotela sestog i sedmog sprata