УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за уметничке радове на Миксер фестивалу 2019: BlackBox – Мртва природа

Mikser_logo_mali

Миксер Фестивал и Факултет примењених уметности у Београду позивају ауторе да учествују на конкурсу за уметничке радове BlackBox – Мртва природа који ће бити представљени у оквиру десетог јубиларног Миксер фестивала, од 24. до 26. маја 2019. године, на доњем Дорћолу.

Пројекат BlackBox настао је 2015. године у сарадњи Миксер фестивала и Факултета примењених уметности,  као реакција на смањење простора и ресурса за уметност у нашем јавном простору и политикама, и као потреба за културним и уметничким изражајем младих стваралаца упркос ограниченим могућностима. Као рефлексија утицаја наше реалности на уметничко стваралаштво, пројекат се фокусира на уметничке интервенције на „скученом медијуму“ – кутијама димензија 60x60x60, остављајући уметницима слободу да луцидним надградњама унутар и „ван кутије“ изразе своје мисли и ставове о задатој теми.

О пројекту
Пројекат BlackBox део је Миксер фестивала који ове године обележава десет година постојања. Циљ пројекта је да младим уметницима обезбеди простор да се креативно изразе, дају свој допринос критичком дискурсу о најважнијим друштвеним темама и учествују у креирању решења за своју околину.

Смештен у контексту Миксер фестивала, пројекат BlackBox пружа младим уметницима прилику да се први пут у својој каријери представе публици, афирмишу свој рад и сарађују са неким од најутицајнијих уметника из земље и региона. Поред излагања својих радова на јубиларном 10. Миксер фестивалу, уметници одабрани од стране стручног жиријаимаће прилику да учествују у програму фестивала, едукују се, упознају са другим учесницима фестивала и започну своју уметничку каријеру.

Тема BlackBox 2019: МРТВА ПРИРОДА

Климатске промене, деградација животне средине, недостатак ресурса, неконтролисана производња отпада само су неки од изазова са којима се као друштво суочавамо како на глобалном, тако и на локалном нивоу. Успешно решавање ових питања и успостављање нове друштвене парадигме може обележити време у коме живимо и креирати простор за здравији, лепши и уравнотеженији начин живота. Ако, пак, не успемо у изналажењу креативних и применљивих решења, последице могу бити фаталне, не само по животну средину и планету, већ и по опстанак људске врсте. Аутор и кустос пројекта, проф. Марко Лађушић вас позива на промишљања:

Тема овогодишњег издања платформе BlackBox 2019 – Мртва природа – пружа простор за рефлексију будућности. Питања иду у смеру очекивања и наде. Да ли као цивилизација имамо перспективу? Да ли нас чека стварност из Аутостоперског водича, Обојени програм или смо жилавии и прилагодљиви у климатском и еколошком хаосу? Очекивања су дијаметрално супротстављена и на тај начин видимо широко поље за уметничка истраживања и идеје. Мртва природа је метафора, затечено стање или пластично богатство од смећа. Да ли је јесења песма опраштање од света који познајемо? Мртва природа је једна од фундаменталних жанр сцена визуалне уметности, увек у зрелој фази и јасном колориту али мртва, одбачена или глорификована на крају своје обликовности и природности, сећање! Одлична тема за почетак новог већ мртвог пластичног садржаја, опасног, прљавог, мртвог колорита и невероватне просторне супериорности. Човеково дело сувишности која га на крају узима. Да ли има наде? Није ни битно, човек увек нађе оправдање!

Black-Box-na-Mikser-Fesitvalu

BlackBox-ови на Миксер Фестивалу 2017

Технички опис
Колективна поставка састоји се од 100 црних кутија од чврстог материјала величине 60x60x60 које су предмет индивидуалних интервенција уметника и заједно чине макро-инсталацију у зони фестивала на доњем Доћолу, доступну масовној публици самог фестивала. У зависности од природе рада, кутије ће бити постављене на покретне носаче, фиксиране на зидове или смештене у простору. У договору са уметницима, радови ће бити распоређени на дефинисаним позицијама на отвореном.

Радови могу бити реализовани унутар кутије, или третирати коцку као објекат садржан у раду, укључујући и перформанс који црну кутију или више њих третирају као елементе сцене, са концепцијски различито осмишљеним приступима њиховом садржају (отварањем једне странице кутије, сагледавањем кроз отвор, путем аудио или видео записа итд.).

Рокови
Конкурс траје до 20. априла 2019. године.
Резултати конкурса биће проглашени 25. априла 2019. године на интернет страници: http://www.mikser.rs/
У периоду од проглашења резултата до почетка Миксер фестивала 2019 изабрани аутори ће учествовати на развојним радионицама у сарадњи са менторима пројекта BlackBox.

Пријављивање на конкурс
Конкурс је  отворен за све ауторе из свих креативних области, без обзира на статус и формално образовање. Кандидати могу бити појединци или група аутора. Сваки/а кандидат/киња или група може доставити више радова као посебне пријаве. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара на линку http://www.blackbox.mikser.rs, уз достављање описа пројекта (максимум 300 речи), техничких карактеристика и визуелних/аудио материјала, цртежа, скица итд. које илуструју рад.

Достављени радови не могу прелазити величину од 5МБ. Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова и/или скица и да Миксер има право објављивања приложених радова и/или скица на свим комуникационим каналима.

Више информација: blackbox@mikser.rs

Награда
Радови одабрани на конкурсу биће изложени у оквиру колективне изложбе BlackBox – Мртва природа на Миксер фестивалу 2019. године у периоду од 24. до 26. маја 2019. године. Поред учешћа у централној уметничкој изложби фестивала, награђени аутори имаће прилику да присуствују едукативним садржајима у оквиру фестивала.

Аутор и главни кустос
Проф. Марко Лађушић, Факултет примењених уметности, Београд

Жири
доц. Иван Грубанов, Факултет примењених уметности, Београд
Славиша Савић, графички дизајнер
Александра Жиравац, МА, Фасхион Десигн
Јелена Атанасијевић, ван. професорка и продеканка, Филолошко-уметнички факултет Крагујевац
Проф. Марко Лађушић, Факултет примењених уметности, Београд

Креативни тим
Мина Радовић, Фиона Синдјелић, Јелена Бранковић

Гост предавач
професор Никола Никачевић

Технички тим
Петар Дјурић, Немања Дабижљевић, Богдан Доброта

Организациони тим
Маја Лалић, Миксер, Татјана Гостиљац, Миксер, Ана Чарапина, Миксер, Сташа Стојков, Миксер

Организатори
Миксер и Факултет Примењених Уметности у Београду