УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба др Мариеле Цветић: Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53. ДОКУМЕНТАЦИЈА

Mariela-Cvetic-Knez_Mihailova_53_reprodukcija

Изложба: Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53. ДОКУМЕНТАЦИЈА | Галерија Факултета ликовних уметности

Позивамо Вас на представљање резултатa истраживања приватне куће Марка Стојановића, у којој се од 1937. године налази Академија/Факултет ликовних уметности, које ће у Галерији ФЛУ (Кнез Михаилова 53, Београд), у петак, 15. марта 2019. године, у паузи између сесија научног скупа “Зграда Факултета ликовних уметности у Београду. Историја, наслеђе, будућност” промовисати професорка Архитектонског факултета у Београду др Мариела Цветић, уметница и Бојана Бурић, историчарка уметности.

Резултати истраживања могу се погледати и у суботу 16. марта 2019. године, у Галерији ФЛУ, од 10 до 20 часова.

Добродошли!


Мариела Цветић

Кнез Михаилова 53,
Кнез Михаилова 53.
ДОКУМЕНТАЦИЈА

15 и 16. март 2019.
Галерија Факултета ликовних уметности

Изложба Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53. ДОКУМЕНТАЦИЈА представља резултате истраживања приватне куће Марка Стојановића рађене за потребе претходне изложбе Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53, а која су настављена и након ње и уобличена у истоимену публикацију објављену 2018. године, а коју ће овом приликом Мариела Цветић, уметница и Бојана Бурић, историчарка уметности промовисати у Галерији ФЛУ у паузи између сесија научног скупа “Зграда Факултета ликовних уметности у Београду. Историја, наслеђе, будућност”.

ДОКУМЕНТАЦИЈА је једним делом представљена као оригинална (књиге), делом као копија оригиналне (копије из архива), али и као уметничка интерпретација документације (радови који указују на прелаз кроз медије – из аналогне фотографије у дигиталну и поново у аналогну, цртежи).


Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, ванредни професор на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Дипломирала је на Машинском факултету Универзитета у Београду и на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду где је и магистрирала. Докторирала на Интердисциплинарним докторским студијама Теорије уметности и медија Универзитета уметности у Београду. Ауторка је десет самосталних изложби и већег броја групних изложби, као и изложби судената Архитектонског факултета. Објавила је књигу Das Unheimliche: психоаналитичке и културалне теорије простора (Београд, 2011) и The Artist’s Book/Уметникова књига, (Београд, 2013), као и велики број поглавља у монографијама. Учествовала у раду великог броја конференција. У уметничком и теоријском раду бави се проблемима односа субјекта и простора.