УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Серија догађаја – “О архитектури: Нови материјали и дизајн у архитектури и уметности”

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2018_thumb

6. Међународна изложба “О АРХИТЕКТУРИ: Нови материјали и дизајн у архитектури и уметности” у организацији асоцијације СТРАНД, биће отворена у четвртак, 06. децембра 2018. године у 18:30 часова у Галерији науке и технике САНУ (Ул. Ђуре Јакшића бр. 2), у Београду.

#ИЗЛОЖБА: 06-16. децембар 2018.

О архитектури: Нови материјали и дизајн у архитектури и уметности
06-16. децембар 2018.

У дигиталном добу, можда више него икада раније, постоји растућа потреба за мултидисциплинарним приступом у истраживању о уметности, архитектури, науци и технологији, као и у бављењу изазовима савременог друштва. Тема изложбе није усмерена само на иновације и креативности у архитектури и уметности, већ и на све области које на креативне и иновативне начине употребљавају новомедијске технологије.

Аутори и професионалци из области уметности (визуелна, примењена, новомедијска, биогенетска и трансгенетска уметност), архитектуре (зелена архитектура, одржива архитектура, дигитални архитектонски дизајн, паметан ентеријер) и новомедијске технологије изложиће оригинална истраживања и пројекате о темама као што су: приступ новим медијима, нови материјали и дизајн у архитектури, Smart City: принципи архитектуре и урбанистичког дизајна, суочавање с будућношћу, израда града кроз нову архитектуру и сл. Током трајања изложбе „О архитектури: нови материјали и дизајн у архитектури и уметности“ ауторима најбољих радова биће додељене награде, а планирана су и два тематска предавања предавача из Холандије.

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_01

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_03

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_06

Прошлогодишња изложба ”О архитектури” 2017| Галерија науке и технике САНУ

Шеста међународна изложба радова је такмичарска. Након отварања представник жирија ће саопштити резултате избора – имена награђених учесника и радова.

СТРАНД микро и макро награде су посвећене препознавању реализованих пројеката, као и пројектима и такмичењима у области дизајна архитектуре, дизајна ентеријера, дизајна намештаја (кућног и уличног или јавног декора), дизајна јавног простора, урбаног дизајна, паметног града дизајн, уметнички пројекти, нове идеје и њихове примене. Такмичење је међународно.

Међународни жири ће вредновати радове и доделити Признања и награду за дизајн „МикроМакро” у организацији Асоцијације за развој одрживе урбане заједнице – СТРАНД. Међународни жири је у саставу (А-З): Elif Ayiter, ТУ; Станко Гаковић, УСА; Нора Лефа, ГР; Дијана Милашиновић Марић, РС; Марија Симовић, РС; Wilfried van Winden, ХЛ и Carmelo Zappulla, ЕС.

Одабрани победник као награду добија малу  самосталну изложба у галерији, током трајања саме изложбе.

Ова изложба је интегрални део интердисциплинарног догађаја одржаног током јуна 2018. године, у два дела: Предавања уводничара – Искуства Холандије одржана 07.06.2018. године у Музеју примењених уметности у Београду и Конференција ”Дигитално доба: иновације у уметности, архитектури, науци и технологији” (7-8. јун 2018), одржана на Архитектонском факултету у Београду.

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_07

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_02

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_05

Прошлогодишња изложба ”О архитектури” 2017| Галерија науке и технике САНУ

#ПРЕДАВАЊА: 14.12.2018

У оквиру изложбе “О архитектури: Нови материјали и дизајн у архитектури и уметности” у петак 14.12.2018. године, у простору Галерија науке и технике САНУ биће организована два тематска предавања предавача из Холандије и панел дискусија.

Петак 14. децембар 2018. године
Галерија науке и технике САНУ

17.30
Предавање:
Virtual Reality Design Methods Lab – VRDML
Лабораторија виртулне реалности као метод у дизајнирању
Frank van der Hoeven (Холандија)
+
18.00
Предавање:
Digital Gaming Mechanics for Urban Planning: The Case of OMG! meet-up
Гејминг као алат у урбаном планирању
Милена Ивковић (Холандија)
+
18.30
Панел дискусија

Реализацију помогла Амбасада Краљевине Холандије у Београду.

Подршку у организацији мулитимедијалног пројекта омогућиле институције Музеј примењених уметности у Београду, Архитектонски факлултет у Београду, Галерија науке и технике Српске академјае наука и уметности, у Београду.

Више о свему можете погледати на веб страни организатора: http://www.strand.rs/

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2018_Lectures