UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Serija događaja – “O arhitekturi: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti”

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2018_thumb

6. Međunarodna izložba “O ARHITEKTURI: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti” u organizaciji asocijacije STRAND, biće otvorena u četvrtak, 06. decembra 2018. godine u 18:30 časova u Galeriji nauke i tehnike SANU (Ul. Đure Jakšića br. 2), u Beogradu.

#IZLOŽBA: 06-16. decembar 2018.

O arhitekturi: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti
06-16. decembar 2018.

U digitalnom dobu, možda više nego ikada ranije, postoji rastuća potreba za multidisciplinarnim pristupom u istraživanju o umetnosti, arhitekturi, nauci i tehnologiji, kao i u bavljenju izazovima savremenog društva. Tema izložbe nije usmerena samo na inovacije i kreativnosti u arhitekturi i umetnosti, već i na sve oblasti koje na kreativne i inovativne načine upotrebljavaju novomedijske tehnologije.

Autori i profesionalci iz oblasti umetnosti (vizuelna, primenjena, novomedijska, biogenetska i transgenetska umetnost), arhitekture (zelena arhitektura, održiva arhitektura, digitalni arhitektonski dizajn, pametan enterijer) i novomedijske tehnologije izložiće originalna istraživanja i projekate o temama kao što su: pristup novim medijima, novi materijali i dizajn u arhitekturi, Smart City: principi arhitekture i urbanističkog dizajna, suočavanje s budućnošću, izrada grada kroz novu arhitekturu i sl. Tokom trajanja izložbe „O arhitekturi: novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti“ autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade, a planirana su i dva tematska predavanja predavača iz Holandije.

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_01

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_03

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_06

Prošlogodišnja izložba ”O arhitekturi” 2017| Galerija nauke i tehnike SANU

Šesta međunarodna izložba radova je takmičarska. Nakon otvaranja predstavnik žirija će saopštiti rezultate izbora – imena nagrađenih učesnika i radova.

STRAND mikro i makro nagrade su posvećene prepoznavanju realizovanih projekata, kao i projektima i takmičenjima u oblasti dizajna arhitekture, dizajna enterijera, dizajna nameštaja (kućnog i uličnog ili javnog dekora), dizajna javnog prostora, urbanog dizajna, pametnog grada dizajn, umetnički projekti, nove ideje i njihove primene. Takmičenje je međunarodno.

Međunarodni žiri će vrednovati radove i dodeliti Priznanja i nagradu za dizajn „MikroMakro” u organizaciji Asocijacije za razvoj održive urbane zajednice – STRAND. Međunarodni žiri je u sastavu (A-Z): Elif Ayiter, TU; Stanko Gaković, USA; Nora Lefa, GR; Dijana Milašinović Marić, RS; Marija Simović, RS; Wilfried van Winden, HL i Carmelo Zappulla, ES.

Odabrani pobednik kao nagradu dobija malu  samostalnu izložba u galeriji, tokom trajanja same izložbe.

Ova izložba je integralni deo interdisciplinarnog događaja održanog tokom juna 2018. godine, u dva dela: Predavanja uvodničara – Iskustva Holandije održana 07.06.2018. godine u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu i Konferencija ”Digitalno doba: inovacije u umetnosti, arhitekturi, nauci i tehnologiji” (7-8. jun 2018), održana na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_07

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_02

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2017_05

Prošlogodišnja izložba ”O arhitekturi” 2017| Galerija nauke i tehnike SANU

#PREDAVANJA: 14.12.2018

U okviru izložbe “O arhitekturi: Novi materijali i dizajn u arhitekturi i umetnosti” u petak 14.12.2018. godine, u prostoru Galerija nauke i tehnike SANU biće organizovana dva tematska predavanja predavača iz Holandije i panel diskusija.

Petak 14. decembar 2018. godine
Galerija nauke i tehnike SANU

17.30
Predavanje:
Virtual Reality Design Methods Lab – VRDML
Laboratorija virtulne realnosti kao metod u dizajniranju
Frank van der Hoeven (Holandija)
+
18.00
Predavanje:
Digital Gaming Mechanics for Urban Planning: The Case of OMG! meet-up
Gejming kao alat u urbanom planiranju
Milena Ivković (Holandija)
+
18.30
Panel diskusija

Realizaciju pomogla Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

Podršku u organizaciji mulitimedijalnog projekta omogućile institucije Muzej primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonski faklultet u Beogradu, Galerija nauke i tehnike Srpske akademjae nauka i umetnosti, u Beogradu.

Više o svemu možete pogledati na veb strani organizatora: http://www.strand.rs/

Serija-dogadjaja-O-arhitekturi-2018_Lectures