УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Интердисциплинарни догађај: ”Дигитално доба: иновације у уметности, архитектури, науци и технологији” (7-8. јун 2018)

Going_Digital_logo600x450

Интердисциплинарни догађај “Дигитално доба: иновације у уметности, архитектури, науци и технологији” одржава се 7. јуна у Музеју примењене уметности (Вука Караџића 18), а 8. јуна 2018. године на Архитектонском факултету у Београду, сала 254 (Булевар Краља Александра 73/II).

Дводневни интердисциплинарни догађај бави се темом иновација у савременом животу у уметности, архитектури, науци и технологији фокусираних на области #WEARABLES #ART #ARCHITECTURE. Организацију догађаја реализује СТРАНД уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Београду и Музеја примењене уметности.

Отворен је позив за све заинтересоване слушаоце предавања као и учешће у панел дискусијама. Улаз је слободан уз пријављивање путем емаил адресе info@strand.rs.

Позив за слушаоце упућен је свим заинтересованима а посебно истраживачима и професионалцима из области уметности (визуелна, примењена, новомедијска, биогенетска и трансгенетска уметност), архитектуре (зелена архитектура, одржива архитектура, дигитални архитектонски дизајн, паметан ентеријер), новомедијске технологије, модни и текстилни дизајн, фотографија и графички дизајн.

ПРОГРАМ ДОГАЂАЈА: Going Digital 2018

07.06.2018.
Предавања уводничара – Искуства Холандије

#KeynoteTalks – Case Netherlands

Музеј примењене уметности (Вука Караџића 18)

#ARCHITECTURE
07. јуна 2018. од 9.30 сати почињу презентације и панел дискусија KeynoteTalks – Case Netherlands. Пројекти који ће бити приказани представљају нова технолошка достигнућа у области креативних истраживачких алата у урбанистичком планирању и дизајну и носивој технологији из Холандије. Циљ презентација у оквиру KeynoteTalks – Case Netherlands је да шире знање о важним питањима која се тичу дигиталне технологије данас: етика података и одрживост као и развијање потенцијала прекограничне економске сарадње.

#ARCHITECTURE
Лабораторију за методе дизајна виртуалне реалности (Virtual Reality Design Methods Lab – VRDML) чији је домаћин ТУ Делфт представиће Франк ван дер Ховен (Frank van der Hoven), док платформу Digital Gaming Mechanics for Urban Planning: The Case of OMG! meet-up приказује Милена Ивковић која се бави развијањем нових алата за урбанистичко планирање заснованих на гејмификацији и колаборативном дизајну.

Going Digital 2018 Silencesuit 04

Digital Gaming Mechanics for Urban Planning: The Case of OMG! meet-up је развијање нових алата за урбанистичко планирање заснованих на гејмификацији и колаборативном дизајну.

#WEARABLES
(Hellen van Rees)
Хелен ван Рис (Hellen van Rees) истражује примене флексибилног текстила који мења облик и направљен је од потрошног текстилног отпада (Affordances and Advances of Robotic Textiles in Wearables).

Кристин Најдлингер (Kristin Neidlinger) предавање FleXo – Flexible exoskeleton for therapeutic use и Ки Ванг (Qi Wang) предавање  Zishi: Smart Garment for Rehabilitation у својим пројектима истражују могућности примене носиве технологије у здравственој заштити, док уметница Данијеле Робертс (Danielle Roberts) – Meditation Lab у сарадњи са тимом научника развија медитативну одећу опремљену биометријским и енвајорменталним сензорима.

Ервин Хогерворд (Erwin Hoogerwoord) представља партиципативну платформу Solemaker (https://solemaker.io/) где се на потпуно нови начин дизајнирају, анализирају и производе ципеле.

Ервин Хогерворд (Erwin Hoogerwoord) –  Solemaker

У тематским панел диксусијама учествују уводничари конференције: Марија Тавчар, Драгана Николајевић, Дејан Грба, Лидија Јовановић, модератор Јелена Гуга [ више о презентацијама на #WEARABLES Keynote ], на панелу архитектура, уметност Драгана Ћирић, модератор Наташа Јанковић, Снежана Златковић, Мариела Цветић, [ више о презентацијама на #ARCHITECTURE Keynote ].


08.06.2018
Конференција

#Conference

Архитектонси факултет у Београду, сала 254 (Булевар Краља Александра 73/II)

8. јуна 2018. године од 9.30 сати почињу предавања у оквиру треће међународне конференције “Going Digital: Innovation in Art, Architecture, Science and Technology in Digital Era”.

Тема конференције је иновација и креативност у савременом друштву, са фокусом на уметност, архитектуру, технологију и науку као водеће заговорнике иновативних промена. Иновације су одувек биле присутне у људским настојањима да решавају проблеме, боље организују заједницу, побољшавају квалитет живота, раде ефикасније. Међутим, дигитално доба довело је до неочекиваног изазова и иновација у свим сферама свакодневног живота, што је резултирало растућом потребом за интер-, мулти- и трансдисциплинарним приступом у уметности, архитектури, науци и технологији.

Детаљно о програму и темама погледајте на:
http://www.strand.rs/2018/01/28/open-call/
http://www.strand.rs/2018/05/16/programme/