УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

BELDOCS-2018_t

BELDOCS-2018_logo-100px

11. Beldocs фестивал који се одржава од 07. до 14. маја 2018. године, угостиће велика имена светског филма и документаристике, који ће уприличити мастеркласове како свим заинтересованим филмским зналцима, тако и све бројнијој публици.

Beldocs фестивал је од свог оснивања имао јасан циљ – приближити савремену светску документаристику као и њене ауторе домаћој публици и на тај начин уписати Београд на мапу великих градова са озбиљним фестивалом документарног филма. Из године у годину, уз све проблеме и потешкоће, фестивал је јачао и амбиције су порасле. Број филмова расте по сваком наредном издању, као и број престижних гостију широм света.

На овогодишњем фестивалу биће приказани најбољи међународни и домаћи филмови, укључујући велики број светских и европских премијера. Међу њима, наћи ће се филмови Hotel Jugoslavija и Big Time, који се баве темом архитектуре.

У програму фестивала учествују и бројни гости из иностранства међу којима је и чувени Abel Ferrara, а са њим и Ulrich Seidl, João Pedro Rodrigues, Gürcan Keltek, M. Cem Öztüfekçi, Hanka Kastelicová и Ruth Beckermann.

Овогодишњи фестивал ће представити чак 98 филмова у 14 програма, у 10 биоскопих сала са више од 100 гостију и богатим програмом намењеним филмским професионалцима. Beldocs фестивал биће одржан од 07-14. маја у у следећим дворанама: Сава центар, Дом омладине Београда, Дворана културног центра Београда, Дом синдиката, Југословенска кинотека, Музеј југословенске кинотеке, Музеј савремене уметности Београда, биоскоп Фонтана, Центар за културу ”Влада Дивљан”, Cineplexx Ušće.


Hotel-Jugoslavija-poster_800px

ХОТЕЛ ЈУГОСЛАВИЈА (HOTEL JUGOSLAVIJA)
Nicolas Wagnières, Швајцарска, 2017, 78’

Пројекције:
12.05 / 21.00h / Дворана Културног центра Београда / Q&A Nicolas Wagnières
13.05 / 17.00h / Биоскоп Фонтана

Подигнут 1969. године на Новом Београду, хотел Југославија представљао је митско место. Био је како симбол, тако и сведок различитих тренутака који су обликовали бившу Југославију: од Тита до Милошевића; од социјализма до национализма, од НАТО бомбардовања до корумпираног економског либерализма. Данас још увек представља мучан део београдског пејзажа, као одраз српског друштва у потрази за новим прекретницама.

Званична страница филма HOTEL JUGOSLAVIJA

Редитељ: Nicolas Wagnières
Продуцент: Benjamin Poumey
Камера: Denis Jutzeler, Benoît Peverelli
Звук: Masaki Hatsuji
Монтажа: Damián Plandolit

Фестивали и награде:
European premiere on 68th International Filmfestival Berlin, Panorama Dokumente

Big-Time-poster_800px

ВЕЛИКА ЗВЕРКА (BIG TIME)
Kaspar Astrup Schröder, Данска, 2017, 90’

Пројекцијa:
13.05 / 16.00h / Дом омладине Београда

Bjarke Ingels започео је каријеру као младић који сања о снимању анимираних филмова. Данас га Вол Стрит Журнал назива ‘једном од великих звезда архитектуре’. Big Time прати Бјаркеа током 5 година (2011-2016) у којима се бори да заврши свој до тада највећи пројекат. Филм нам даје увид у Бјаркеов креативни процес, као и у безбројне компромисе које његов рад неизбежно укључује, и чини да саосећамо са њим у тренутку када и приватни живот почиње да га притиска.

Званична страница филма BIG TIME

Редитељ: Kaspar Astrup Schröder
Продуцент: Sara Stockmann
Монтажа: Bobbie Esra G. Pertan, Cathrine Ambus, Kaspar Astrup Schröder
Камера: René Johannesen, Boris B. Betram, Henrik Bohn Ipsen
Продукција: Sonntag Pictures, Good Company Pictures, AVROTROS, SVT, YLE Coproductions

Фестивали и награде:
Chicago Film Festival-Us Premiere, Doc Nyc