UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

BELDOCS-2018_t

BELDOCS-2018_logo-100px

11. Beldocs festival koji se održava od 07. do 14. maja 2018. godine, ugostiće velika imena svetskog filma i dokumentaristike, koji će upriličiti masterklasove kako svim zainteresovanim filmskim znalcima, tako i sve brojnijoj publici.

Beldocs festival je od svog osnivanja imao jasan cilj – približiti savremenu svetsku dokumentaristiku kao i njene autore domaćoj publici i na taj način upisati Beograd na mapu velikih gradova sa ozbiljnim festivalom dokumentarnog filma. Iz godine u godinu, uz sve probleme i poteškoće, festival je jačao i ambicije su porasle. Broj filmova raste po svakom narednom izdanju, kao i broj prestižnih gostiju širom sveta.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazani najbolji međunarodni i domaći filmovi, uključujući veliki broj svetskih i evropskih premijera. Među njima, naći će se filmovi Hotel Jugoslavija i Big Time, koji se bave temom arhitekture.

U programu festivala učestvuju i brojni gosti iz inostranstva među kojima je i čuveni Abel Ferrara, a sa njim i Ulrich Seidl, João Pedro Rodrigues, Gürcan Keltek, M. Cem Öztüfekçi, Hanka Kastelicová i Ruth Beckermann.

Ovogodišnji festival će predstaviti čak 98 filmova u 14 programa, u 10 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 07-14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće.


Hotel-Jugoslavija-poster_800px

HOTEL JUGOSLAVIJA (HOTEL JUGOSLAVIJA)
Nicolas Wagnières, Švajcarska, 2017, 78’

Projekcije:
12.05 / 21.00h / Dvorana Kulturnog centra Beograda / Q&A Nicolas Wagnières
13.05 / 17.00h / Bioskop Fontana

Podignut 1969. godine na Novom Beogradu, hotel Jugoslavija predstavljao je mitsko mesto. Bio je kako simbol, tako i svedok različitih trenutaka koji su oblikovali bivšu Jugoslaviju: od Tita do Miloševića; od socijalizma do nacionalizma, od NATO bombardovanja do korumpiranog ekonomskog liberalizma. Danas još uvek predstavlja mučan deo beogradskog pejzaža, kao odraz srpskog društva u potrazi za novim prekretnicama.

Zvanična stranica filma HOTEL JUGOSLAVIJA

Reditelj: Nicolas Wagnières
Producent: Benjamin Poumey
Kamera: Denis Jutzeler, Benoît Peverelli
Zvuk: Masaki Hatsuji
Montaža: Damián Plandolit

Festivali i nagrade:
European premiere on 68th International Filmfestival Berlin, Panorama Dokumente

Big-Time-poster_800px

VELIKA ZVERKA (BIG TIME)
Kaspar Astrup Schröder, Danska, 2017, 90’

Projekcija:
13.05 / 16.00h / Dom omladine Beograda

Bjarke Ingels započeo je karijeru kao mladić koji sanja o snimanju animiranih filmova. Danas ga Vol Strit Žurnal naziva ‘jednom od velikih zvezda arhitekture’. Big Time prati Bjarkea tokom 5 godina (2011-2016) u kojima se bori da završi svoj do tada najveći projekat. Film nam daje uvid u Bjarkeov kreativni proces, kao i u bezbrojne kompromise koje njegov rad neizbežno uključuje, i čini da saosećamo sa njim u trenutku kada i privatni život počinje da ga pritiska.

Zvanična stranica filma BIG TIME

Reditelj: Kaspar Astrup Schröder
Producent: Sara Stockmann
Montaža: Bobbie Esra G. Pertan, Cathrine Ambus, Kaspar Astrup Schröder
Kamera: René Johannesen, Boris B. Betram, Henrik Bohn Ipsen
Produkcija: Sonntag Pictures, Good Company Pictures, AVROTROS, SVT, YLE Coproductions

Festivali i nagrade:
Chicago Film Festival-Us Premiere, Doc Nyc