УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Архитектура у контексту: Документовање архитектуре у контексту – Реља Иванић

Ела Нешић и Данило Недељковић – Надоградња стамбеног објекта, Гундулићев венац 51, Београд, 2018. | Фото © Реља Иванић

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

среда 18. април 2018. у 19.00 часова

„Документовање архитектуре у контексту“
Представљамо фотографа Рељу Иванића

Архитектонска фотографија је документарна фотографија, која се бави приказивањем архитектуре кроз филтер строгих правила и естетских норми. Након завршених студија на Архитектонском факултету у Београду (2011), Реља Иванић се специјализовао управо за архитектонску фотографију и један је од ретких у Србији који су се посветили тој дисциплини.

У раној фази своје каријере, са колегом са студија Костом Мијићем, Реља оснива портал за архитектуру и културу простора СуперПростор, преко којег прикупља и приказује вредности у савременој архитектури Србије и региона. Сарађивао је са звучним институцијама и компанијама као што су Microsoft, Price Waterhouse Cooper, Tarkett, ГИР, Terra Panonica, Галерија Матице српске, Музеј (историје) Југославије, Музеј савремене уметности у Београду, Друштво архитеката Новог Сада, као и великим бројем истакнутих архитеката у Србији.

У свом предавању осврнуће се на специфичан процес рада фотографисања архитектуре, на то како су неке од фотографија настале, као и које је значајније објекате фотографисао.

Muzej-Jugoslavije_Photo-Relja-Ivanic

Михаило Мика Јанковић – Музеј Југославије (Музеј 25. мај), Дедиње, Београд, 1962. | Фото © Реља Иванић

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt