УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учеснике годишњег скупа Европске асоцијације студената архитектуре – EASA 2018, Ријека, Хрватска

Фотографије радова урађених на радионицама током годишњих скупова EASA2017 у Фредерицији, Данска и EASA2015 у Валети, Малта | Фото © Alexandra Kononchenko

EASA-Serbia_logo300px

Позив за учеснике на овогодишњој EASA-и у Ријеци, Хрватска од 21. јула  до 04. августа 2018. године
Рок за пријаву је 22. април 2018.

Од 1981. године, сваког лета пет стотина студената архитектуре сусреће се како би заједно разговарало и вршило експерименте о архитектури. Ови састанци су организовани од стране EASA-е. EASA (European Architecture Students’ Assembly) је независна мрежа основана од стране студената, створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену знања повезујући студенте архитектуре и младе професионалце из свих европских земаља, а последњих година и из целог света… Она је покренута од студената за студенте.

EASA мрежа тренутно окупља 49 европских националних тимова, међународни тим и тимове две сестринске организације – NASA (National Association of Students of Architecture) и CLEA (Coordinadora Latinoamericana de Estudiantes de Arquitectura).

2018_EASA-Rijeka_02

Фотографија учесника EASA2015 у Валети, Малта, 2015. | Фото © Alexandra Kononchenko

Главни догађај ове организације је годишњи скуп који се одвија током две недеље лета, сваке године у другој држави, а некадашњи учесници их сматрају најинтензивнијим двонедељним искуством. У ових 14 дана бројни студенти архитектуре чине утопијску заједницу која саму себе одржава – око 500 студената и професионалаца ради, учи, одмара, кува, једе, чисти и живи заједно. Скуп је фокусиран на радионице, које узимају већину времена, а програм скупа је испуњен предавањима професионалаца из различитих области, а везаних за тему скупа. Изложбе, отворене дискусије, једнодневне радионице и спонтани перформанси даље истражују питања постављена током ове две недеље.


2018_EASA-Rijeka

Шта је RE:EASA?
RE:EASA је тема овогодишњог европског скупа студената архитектуре који се одржава од 21. јула до 04. августа 2018. године у Ријеци, у Хрватској.

[Re:]
префикс из латинског језика који се користи са значењем “поново”, “назад”

Re: значи признавање постојећег или онога што је постојало. Re: се бави прошлошћу или садашњошћу како би се ствари разрадиле за будућност. Re: је свестан кружне природе стварности и међусобног повезивања ствари. Re: успоставља нову и другачију врсту реда или вредности.

2018_EASA-Rijeka_01

Ријека, Хрватска | Извор фотографије: EASA Croatia

Зашто Ријека?
Ријека је главни лучки град и трећи по величини град у Хрватској. Пружа се између реке и мора, између брда и обале. Његова бурна прошлост, јединствена локација и нагли раст индустрије уобличили су га у град протиречности и разноликости. Ријека је данас колаж многих пејзажа, древних и нових насеља, различитих нација, субкултура и религија. Међутим, након изненадног индустријског процвата Ријеке уследили су споро пропадање и финансијски колапс, остављајући за собом индустријски лучки комплекс који дели град и одваја га од мора. Намера организатора је да кроз EASA-у ови простори добију нову сврху.

„Our intention is to REpurpose and REvive these spaces“
Регион око делте реке у самом центру града, са напуштеним комплексима и фабрикама биће место где ће се одржати већина предавања, забава и друштвени живот RE:EASA-е.

Видео © EASA Croatia

Ко може бити део српског тима овогодишње EASA-е ?
Студенти основних и постдипломских студија архитектуре свих факултета у Србији имају право учешћа на овогодишњој EASA-и. Уколико студирате у иностранству, молимо Вас да се обратите Националним контактима у земљи у којој студирајте.

Како се пријавити?
Пријављивање је могуће кроз мали конкурс којим се аплицира одговарањем на задатке који су постављени од стране Националних контаката и организационог тима. Након тога, постоји друга фаза конкурса у којој су пријављени позвани на неформални разговор. Коначна листа учесника биће објављена преко Facebook странице EASA Serbia и путем email-а.

Рок за пријављивање: недеља, 22. април 2017 у 23.59h!

Формулар за пријаву можете наћи кликом на следећи линк:
EASA Serbia – Формулар за пријаву

Која су правила и услови за учешће?
Учесници су највећа група људи у EASA-и и представљају више од 50 европских и других земаља. Они живе, раде и забављају се заједно две недеље. Како је EASA самоодржива заједница, сви учесници преузимају одговорност за чишћење, кување и допринос стварању здравог, инспиративног и продуктивног окружења.

Српски тим састоји се, осим ако није другачије речено, од 7 учесника (укључујући 2 Национална контакта).

Котизација за учешће на скупу једног члана тима из Србије је 120 EUR. Овај износ покрива трошкове смештаја, 3 оброка дневно, учешће у радионицама, предавања и друга дешавања EASA-е.

Трошкови путовања су индивидуални.

Учесници морају бити присутни током целог трајања EASA-е у периоду од две недеље током лета.

EASA2017 у Фредерицији, Данска, 2017. | Видео © Alexandra Kononchenko

Зашто учествовати?
EASA пружа шансу да доживите архитектуру на начин који универзитети још увек нису у могућности да пруже – она доводи студенте у одређени контекст, који је дефинисан локацијом и темом event-а, где морају сами себи да поставе архитектонска питања и да их истражују кроз очи свих европских култура истовремено. Будући да су сопствени едукатори, студенти затим разрађују одговоре и претварају их у стварност.

Преузмите Participant Pack:
https://drive.google.com/file/d/14UxpkVv6da7VgJ5wNEnzn8mradWqnpAJ/view

Пратите EASA Croatia:
http://www.easacro.info
https://www.facebook.com/easacro

КОНТАКТ:
Ако имате питања везана за пријаве, можете послати поруку путем Facebook странице EASA Serbia или на email адресу easasrbija@gmail.com