UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za učesnike godišnjeg skupa Evropske asocijacije studenata arhitekture – EASA 2018, Rijeka, Hrvatska

Fotografije radova urađenih na radionicama tokom godišnjih skupova EASA2017 u Fredericiji, Danska i EASA2015 u Valeti, Malta | Foto © Alexandra Kononchenko

EASA-Serbia_logo300px

Poziv za učesnike na ovogodišnjoj EASA-i u Rijeci, Hrvatska od 21. jula  do 04. avgusta 2018. godine
Rok za prijavu je 22. april 2018.

Od 1981. godine, svakog leta pet stotina studenata arhitekture susreće se kako bi zajedno razgovaralo i vršilo eksperimente o arhitekturi. Ovi sastanci su organizovani od strane EASA-e. EASA (European Architecture Students’ Assembly) je nezavisna mreža osnovana od strane studenata, stvorena da obezbedi platformu za kulturnu i edukativnu razmenu znanja povezujući studente arhitekture i mlade profesionalce iz svih evropskih zemalja, a poslednjih godina i iz celog sveta… Ona je pokrenuta od studenata za studente.

EASA mreža trenutno okuplja 49 evropskih nacionalnih timova, međunarodni tim i timove dve sestrinske organizacije – NASA (National Association of Students of Architecture) i CLEA (Coordinadora Latinoamericana de Estudiantes de Arquitectura).

2018_EASA-Rijeka_02

Fotografija učesnika EASA2015 u Valeti, Malta, 2015. | Foto © Alexandra Kononchenko

Glavni događaj ove organizacije je godišnji skup koji se odvija tokom dve nedelje leta, svake godine u drugoj državi, a nekadašnji učesnici ih smatraju najintenzivnijim dvonedeljnim iskustvom. U ovih 14 dana brojni studenti arhitekture čine utopijsku zajednicu koja samu sebe održava – oko 500 studenata i profesionalaca radi, uči, odmara, kuva, jede, čisti i živi zajedno. Skup je fokusiran na radionice, koje uzimaju većinu vremena, a program skupa je ispunjen predavanjima profesionalaca iz različitih oblasti, a vezanih za temu skupa. Izložbe, otvorene diskusije, jednodnevne radionice i spontani performansi dalje istražuju pitanja postavljena tokom ove dve nedelje.


2018_EASA-Rijeka

Šta je RE:EASA?
RE:EASA je tema ovogodišnjog evropskog skupa studenata arhitekture koji se održava od 21. jula do 04. avgusta 2018. godine u Rijeci, u Hrvatskoj.

[Re:]
prefiks iz latinskog jezika koji se koristi sa značenjem “ponovo”, “nazad”

Re: znači priznavanje postojećeg ili onoga što je postojalo. Re: se bavi prošlošću ili sadašnjošću kako bi se stvari razradile za budućnost. Re: je svestan kružne prirode stvarnosti i međusobnog povezivanja stvari. Re: uspostavlja novu i drugačiju vrstu reda ili vrednosti.

2018_EASA-Rijeka_01

Rijeka, Hrvatska | Izvor fotografije: EASA Croatia

Zašto Rijeka?
Rijeka je glavni lučki grad i treći po veličini grad u Hrvatskoj. Pruža se između reke i mora, između brda i obale. Njegova burna prošlost, jedinstvena lokacija i nagli rast industrije uobličili su ga u grad protirečnosti i raznolikosti. Rijeka je danas kolaž mnogih pejzaža, drevnih i novih naselja, različitih nacija, subkultura i religija. Međutim, nakon iznenadnog industrijskog procvata Rijeke usledili su sporo propadanje i finansijski kolaps, ostavljajući za sobom industrijski lučki kompleks koji deli grad i odvaja ga od mora. Namera organizatora je da kroz EASA-u ovi prostori dobiju novu svrhu.

„Our intention is to REpurpose and REvive these spaces“
Region oko delte reke u samom centru grada, sa napuštenim kompleksima i fabrikama biće mesto gde će se održati većina predavanja, zabava i društveni život RE:EASA-e.

Video © EASA Croatia

Ko može biti deo srpskog tima ovogodišnje EASA-e ?
Studenti osnovnih i postdiplomskih studija arhitekture svih fakulteta u Srbiji imaju pravo učešća na ovogodišnjoj EASA-i. Ukoliko studirate u inostranstvu, molimo Vas da se obratite Nacionalnim kontaktima u zemlji u kojoj studirajte.

Kako se prijaviti?
Prijavljivanje je moguće kroz mali konkurs kojim se aplicira odgovaranjem na zadatke koji su postavljeni od strane Nacionalnih kontakata i organizacionog tima. Nakon toga, postoji druga faza konkursa u kojoj su prijavljeni pozvani na neformalni razgovor. Konačna lista učesnika biće objavljena preko Facebook stranice EASA Serbia i putem email-a.

Rok za prijavljivanje: nedelja, 22. april 2017 u 23.59h!

Formular za prijavu možete naći klikom na sledeći link:
EASA Serbia – Formular za prijavu

Koja su pravila i uslovi za učešće?
Učesnici su najveća grupa ljudi u EASA-i i predstavljaju više od 50 evropskih i drugih zemalja. Oni žive, rade i zabavljaju se zajedno dve nedelje. Kako je EASA samoodrživa zajednica, svi učesnici preuzimaju odgovornost za čišćenje, kuvanje i doprinos stvaranju zdravog, inspirativnog i produktivnog okruženja.

Srpski tim sastoji se, osim ako nije drugačije rečeno, od 7 učesnika (uključujući 2 Nacionalna kontakta).

Kotizacija za učešće na skupu jednog člana tima iz Srbije je 120 EUR. Ovaj iznos pokriva troškove smeštaja, 3 obroka dnevno, učešće u radionicama, predavanja i druga dešavanja EASA-e.

Troškovi putovanja su individualni.

Učesnici moraju biti prisutni tokom celog trajanja EASA-e u periodu od dve nedelje tokom leta.

EASA2017 u Fredericiji, Danska, 2017. | Video © Alexandra Kononchenko

Zašto učestvovati?
EASA pruža šansu da doživite arhitekturu na način koji univerziteti još uvek nisu u mogućnosti da pruže – ona dovodi studente u određeni kontekst, koji je definisan lokacijom i temom event-a, gde moraju sami sebi da postave arhitektonska pitanja i da ih istražuju kroz oči svih evropskih kultura istovremeno. Budući da su sopstveni edukatori, studenti zatim razrađuju odgovore i pretvaraju ih u stvarnost.

Preuzmite Participant Pack:
https://drive.google.com/file/d/14UxpkVv6da7VgJ5wNEnzn8mradWqnpAJ/view

Pratite EASA Croatia:
http://www.easacro.info
https://www.facebook.com/easacro

KONTAKT:
Ako imate pitanja vezana za prijave, možete poslati poruku putem Facebook stranice EASA Serbia ili na email adresu easasrbija@gmail.com