УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr
Категорија архитекте: I награда – Living Future Green

2017_Stattwerk_Balkanski-eko-centar_Studenti

Извор: Stattwerk саопштење за јавност (Београд, 14. децембар 2017.)

Stattwerk d.o.o. прогласио је победнике два национална архитектонска конкуса и њихове идеје за будући балкански еко-центар на Зеленом венцу. Најбоље међу више од 200 учесника, који су дали своје виђење првог зеленог, енергетски ефикасног солитера у Србији, бирао је међународни жири, састављен од универзитетских професора, архитеката и стручњака за одрживе изворе енергије.

У категорији дипломираних архитеката, 1. награду у износу од 10.000 евра, освојио је пројекат студија “Living Future Green“. Међу студентским радовима се највише истакло решење тима са Архитектонског факултета у Београду у саставу: Тина Урошевић, Стеван Симовић и Урош Марковић.

Овде можете да погледате распис конкурса: Архитектонски и студентски конкурс компаније Stattwerk за идејно решење балканског еко-центра на Зеленом венцу

Stattwerk_konkurs_Pobednicki tim

Категорија архитекте: I награда – Living Future Green | Победнички тим: Јован Митровић, Снежана Златковић, Бојана Цветановић, Ива Бекић, Исидора Бабовић, Игор Зец

Било ми је дивно у Србији, осећао сам се као код куће. Бити председник жирија једног оваквог конкурса је посебно задовољство. Нема много добрих прилика за архитекте данас, поготову таквих као што је рад на иновативним пројектима попут Stattwerk зеленог солитера. Гледајући радове, осетио сам енергију људи који желе да промене ствари – то је веома важно. Са једне стране имате савршену локацију, са друге, надахнуте људе – то је изузетна шанса“, истакао је председник жирија, Алфредо Пањафиел (Alfredo Peñafiel, Roomz Architects), некадашњи професор и архитекта из Берлина.

Друго, треће и четврто пласирана решења, према оцени жирија, једнако су добро одговорила на појединачне захтеве конкурса, па је донета одлука да се доделе три једнако вредне друге награде (по 2500 евра), а самим тим повећан је и укупан фонд награда.

Друго место деле студио “re:a.c.t.“, “Уред” студио и Јелена Милошевић са сарадницима. Новчане награде (по 500 евра) добило је још шест тимова – финалиста.

Stattwerk_konkurs_Nagradjeni_studenti

Награђени студенти на конкурсу компаније Stattwerk

Када је реч о студентским радовима, њихова надахнутост и иновативност превазишли су очекивања жирија. Студенти су показали креативност у приступу решавања конкурсног задатка и зрелост у графичком представљању својих идеја“, истакли су из Stattwerk-а.

Другу награду освојили су студенти Драган Вуковић и Стево Маријановић, а трећу Јегор Алексић и Филип Радаковић.

Првонаграђени студентски рад добио је новчану награду од 1500, док су друго и треће пласирани награђени са по 500 евра. Stattwerk је доделио и две похвале за изузетан труд и показану креативност Федору Јурићу и Мирку Милановићу.

Stattwerk ће, такође, одабрати и троје студената који ће имати плаћену праксу у овом архитектонском бироу, па ће самим тим добити прилику да раде управо на пројекту првог зеленог солитера у Србији.

Укупан наградни фонд конкурса износио је 23.000 евра. Новчане награде, као и сами конкурси, ту су да дају подстицај овдашњим архитектама и припадницима сродних професија да размишљају и убудуће о зеленој, одрживој архитектури, и то не само као о тренду, већ превасходно као о суштинској потреби друштва“, додају из Stattwerk-а.

Конкурс за професионалце је био анкетног карактера, а од учесника се очекивало да понуде пројекте који укључују зелене фасаде – вертикалне баште и коришћење обновљивих извора енергије, који могу обезбедити максималну енергетску ефикасност објекта. Студенти су се бавили дизајном фасаде овог пионирског пројекта. Право учешћа имали су сви који поседују српско држављанство или студирају, односно раде, на територији Републике Србије.

Радове учесника конкурса оцењивали су: Алфредо Пењафиел (Alfredo Peñafiel), архитекта, студио „Roomz Architects“ (Немачка/Шпанија), председник жирија, Манфред Норберт Фиш (Manfred Norbert Fisch), професор и директор Института за енергетски дизајн, соларне технологије и управљање технологијама зграда Архитектонског факултета Техничког универзитета у Брауншвајгу (Немачка), Флоријан Данер (Florian Danner), архитекта, студио „Danner Yildiz Architekten“ (Немачка), Харалд Мај (Harald May), дизајнер ентеријера, студио „Mayonzepte“, др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, др Будимир Судимац, доцент Архитектонског факултета у Београду, Ивана Мишкељин, професорка Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, као и Stattwerk d.o.o. – тим инжењера и креативаца.

Креативни тим Stattwerk ће узети у разматрање све добре идеје представљене у конкурсним радовима. Коначни пројекат Stattwerk балканског еко-центра биће представљен почетком 2018. године.

Анкетни архитектонски конкурс

Коментар жирија о награђеним радовима

I награда: Living Future Green – Јован Митровић, Снежана Златковић, Бојана Цветановић, Ива Бекић, Исидора Бабовић, Игор Зец

Златна боја горњих спратова транформише објекат у симбол града. Разрада функција и планова пажљиво и детаљно даје решење програма објекта. Функције су позициониране тако да се обезбеди максимално искоришћење потенцијала локације и самог објекта.

Однос и међуповезаност функција су пажљиво разматрани. Мала количина зеленила на фасади објекта надокнађена је богатом вегетацијом у унутрашњости објекта. Предложено решење на адекватан начин третира зеленило, тако да оно не угрожава визуре, које представљају посебан квалитет ове локације. Зеленилопозиционирано на гаражи омогућава смањену емисију загађујућих материја и олакшава приступ ради одржавања.

Енергетски и одрживи концепт је свеобухватан и врло иновативан. Узима у обзир нове технологије, које су пажљиво одабране – у складу са условима локације, што ово решење чини веома разумним. Решење обухвата коришћење интегрисаних фотонапонских ћелија, и добро је осмишљено, како са аспекта функционалности, тако и по питању дизајна.

Stattwerk_Arhitekte_I_nagrada_panel

Stattwerk_Arhitekte_I_nagrada_slika_02_opt

Категорија архитекте: I награда – Living Future Green (Јован Митровић, Снежана Златковић, Бојана Цветановић, Ива Бекић, Исидора Бабовић, Игор Зец)

II награда: re:a.c.t. – Срђан Тадић, Дејан Милановић, Ђорђе Дробњак, Марко Поповић, Ања Тадић, Радоман Чворовић

Атрактивном модуларном фасадом која је додата на постојећу структуру објекта постиже се квалитетан отворени простор. Пажљиво позиционирано зеленило омогућава корисницима простора, једнако као и пролазницима, да у њему уживају, што је посебан квалитет овог решења. При постављању додатних фасада, аутори рада формирају решење које недвосмислено показује да је у питању једна архитектонска целина, а уједно наглашавају различите фунције које покривају.  Жири би волео да види детаљнију разраду технологија које омогућавају коришћење обновљивих извора енергије, а које су аутори позиционирали у оквиру решења.

II награда: УРЕД студио – Никола Милановић, Христина Стојановић, Ивана Јевремовић, Миленко Обрадовић, Бојана Марковић

Решење је у сагласности са урбаним контекстом града. Обликовање задржава природну хармонију зграде и задржава основни растер и структуру. Концепт и организација саобраћаја и кретања је прецизна и детаљно проучена. Атрактиван дизајн улазног простора и пажљиво постављени коридори омогућавају квалитетну комуникацију приземне и надземних етажа. Предложена је примена различитих технологија са разрадом и описом њихових позиција. Жири би волео да види анализу како ће све ове различите технологије функционисати заједно, односно анализу компатибилности истих.

II награда: Јелена Милошевић, Огрњен Граовац, Михајло Симић, Вања Спасеновић и Дарија Рашета

Фасада је елеганта и сигурно би обезбедила препознатљивост на светском нивоу. Новопројектована фасада је у хармонији са постојећим стањем и структуром објекта. Употреба исте фасаде на различитим садржајима би могла бити преиспитана. Жири би желео да види јачу повезаност између вршених анализа, приказаних дијаграма одрживе технологије и финалног решења. У финалном решењу изостало је искоришћење пуног потенцијала вршених анализа. Образложење примењених технологија које омогућавају употребу енергије из обновљивих извора, није довољно читљиво у самом архитектонском дизајну.

5. финалиста: Павле Стаменовић и Душан Стојановић, коаутори: Бојан Јованчевић и Милош Јокић, консултанти ЕН-ЕФ цонцепт
6. финалиста: Стеван Перовић и Марина Николић, сарадник: Бојан Ђорђић
7. финалиста: Ана Расулић и Маријана Петровић
8. финалиста: Студио Cubex: Ксенија Булатовић, Ксенија Буњак, Весна Цагић Милошевић, Алеxандер Обермеиер Познић, и сарадник Тамара Вуковић
9. финалиста: Милан Вујовић и Ања Милојевић
10. финалиста: Јелена Милетић и Дејан Милетић

Када отворите награђени рад, кликните на [X] у горњем десном углу за увећање

Студентски архитектонски конкурс

Коментар жирија о награђеним радовима

I студентска награда: Тина Урошевић, Стеван Симовић и Урош Марковић

Предложено решење на једноставан начин омогућава више различитих фасада на једном објекту, за потребе различитих функција, док су кишне вертикале паметно искоришћене и дизајниране за разграничавање функција. Решење је чисто, јасно и графички приказано на високом нивоу. Посвећена је посебна пажња чак и при решавању кровних површина, као позиционирању функција у оквиру комплекса. Улаз је адекватно наглашен и однос између приземне етаже и спратова показује како је ово решење комплетно, како по питању функције, тако и када је реч о естетици.

Студенти: I награда

Студенти: I награда

I студентска награда: Тина Урошевић, Стеван Симовић и Урош Марковић

II студентска награда: ДВСМ, Драган Вуковић и Стево Маријановић

Аутори предложеног решења при дизајну узимају у обзир изглед зелене фасаде у различитим годишњим добима, што представља посебан квалитет овог рада. Аутори такође, иако није било тражено конкурсом, анализирају амбијенталну вредност њиховог решења приказивањем ентеријера. Посебан искорак у дизајну јестеи брига о умањењу буке и формирање фасаде у складу са том иницијалном идејом. Густина дрвених елемената на фасади би могла бити коригована како би се добило чистије решење, а фокус био на зеленилу уместо на брисолејима.

III студентска награда: Ј.А.Р.Ф, Јегор Алексић и Филип Радаковић

Концепт формирања додатних лаких елемената који мењају форму фасаде је интересантан, међутим, примена идеје није комплетирана. Додатна структура се не мора зауставити на споју фасаде и крова, већ би се могла, по истом принципу, интегрисати у кровни амбијент. Жири би волео да види детаљније објашњење на који начин ова фасада функционише заједно са зеленилом, кроз текстуално објашњење и/или архитектонски детаљ. Из приложених графичких приказа није довољно читљив улаз, нити на који начин је решено приземље објекта у односу на више спратове.

Похвала: Федор Јурић

Рад на изузетно једноставан и графички читљив начин показује концепт и идеју пројектанта. Пажљивом анализом локације и загађења, густина постављеног зеленила се смањује са повећањем спратности објекта. Рад би могао бити оплемењен додатном анализом врста биљака које би се могле интегрисати у предложено решење.

Похвала: Мирко Милановић

Предложено решење представља иновативан приступ дизајнирању фасаде у добу рапидног развоја технологије на начин на који фасада постаје медиј за себе. Повезаност фасаде објекта са дигиталним средствима комуникације је додатни квалитет који би омогућио једноставно и брзо ширење информација о зеленој архитектури и енергетској ефикасности у будућности.

Када отворите награђени рад, кликните на [X] у горњем десном углу за увећање