УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ФАП Међународна конференција: ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ (12.-13. мај 2017)

FAP_Medjunarodna_konferencija_BINA_opt

FutureArchitecturePlatform_Logo

ПЛАТФОРМА БУДУЋНОСТ АРХИТЕКТУРЕ (Future Architecture Platform)

Петак, 12.05.2017.
10.00 – 18.00

ФАП Међународна КОНФЕРЕНЦИЈА
ПРЕДГРАЂА БЕОГРАДА – ЗАМИСЛИ БУДУЋНОСТ

Субота, 13.05.2017.
10.00 – 15.00

ФАП Међународна КОНФЕРЕНЦИЈА / Стручни обилазак
РУБНЕ ОПШТИНЕ БЕОГРАДА: ПОТЕНЦИЈАЛИ И ПРЕПРЕКЕ
Води: Миодраг Ференчак

Урбанистички завод Београда

Future Architecture Platform је прва пан-европска платформа која окупља музеје, фестивале и продуценте културних догађаја са намером да приближи идеје о будућности градова и архитектуре широкој публици. Наши циљеви: Размишљање о будућности. Истичемо долазећу генерацију талената у разним дисциплинама и истражујемо и делимо њихове идеје о будућности градова и архитектуре; Размена. 18 организатора из 15 држава креирају пан-европски програм, организују гостовања младих стваралаца и представљају њихове идеје на изложбама, конференцијама, предавањима и радионицама, у књигама и на интернету; Подизање свести. Платформа омогућава да се комплексна питања архитектуре приближе свима. Платформа кроз своје активности такође промовише и одрживију радну средину; Остваривање посвећености. Квалитет који је присутан у раду свих чланица ФАП је предан рад организатора са новим обећавајућим талентима и посвећеност циљевима платформе.

ФАП промовише и слави иновације, експерименте и талентоване младе архитекте, као и најзначајније европске вредности: креативност, културу, знање и одговоран однос према широј друштвеној заједници.

Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) највећи део свог програма посвећује темама везаним за стање и развој простора града Београда. Једна од горућих тема даљег развоја града је развој ободних општина, њихова повезаност са центром, њихове специфичности, потенцијали, али и проблеми који постоје. Приградске општине у себи обједињују урбане, руралне и индустријске просторе, обилују природним и културним ресурсима – приобаља река Саве и Дунава, археолошка налазишта, споменици културе, излетишта, али истовремено су присутни и бројни проблеми као што су: непостојање и/или непоштовање урбанистичке регулативе, бесправна градња, лоша мрежа путева и улица, застарела или непостојећа мрежа водовода и канализације и неадекватно одржавање инфраструктуре и јавних простора. Наведено стање простора у приградским општинама, заједно са сталним приливом становништва, сиромаштвом и високим степеном незапослености универзалне су теме присутне у свим градским срединама.

Конференција Предграђа Београда – Замисли будућности као део европског пројекта Future Architecture Platform (ФАП) организује се са намером да се, имајући у виду стање и хетерогеност намене ободних београдских општина, представе идеје за будући развој ових приградских територија или пак решавање постојећих горућих проблема, а у интерпретацији представника генерације европских архитеката који ступају на професионалну сцену и који ће бити њени актери у будућности.

Учесници: Милица Јоксић, Београд; Мануел Енрикеш, Лисабон; Сезар Рејес Нахера, Барселона; Пипо Чора, Рим; Ина Валканова, Сара Лушић Алавања, Пловдив; Себастијан Ернст, Берлин; Ђудита Вендраме, Ајндховен; Димитрис Грозопулос, Ефи Касимати, Лондон; Студио НО, Вроцлав; Асоцијација културне територије, Варшава; Флоријан Нидворок, Штанс баи Швац; Предраг Милић, Београд; НВО Ин Акт, Београд; НВО Београдски фестивал цвећа, Београд.

BINA-2017_02_opt

b_desno-09