УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Званична најава курса: Frank Gehry Teaches Design & Architecture | © MasterClass

Извор: Dezeen

Френк Гери (Frank Gehry) ће одржати курс архитектуре и дизајна на online образовној платформи MasterClass, где ће приказати свој креативни процес и коментарисати радове студената.

По цени од 90 америчких долара ($90), Геријев MasterClass обухватиће и 15 видео лекција које подучавају студенте његовој архитектонској филозофији путем студија случаја, скица и модела. Радна свеска која ће моћи да се преузме са интернета, са лекцијама и задацима, пратиће сваки час. Студенти ће исто тако бити у могућности да постављају своје сопствене видео снимке како би добили повратне информације од остатка групе, а Гери ће коментарисати одабране радове.

Геријев мастерклас, који почиње овог пролећа, пружиће и увид у његову, никад виђену, архиву макета. „Када градите зграду, било какву зграду, крените од једноставног модела маса, па видите где ће вас то одвести“, рекао је Гери у промотивном филму курса.

„Као уметник ја имам ограничења, гравитација је једно од њих“, он наставља. „Али у оквиру свих тих ограничења ја имам 15 посто слободе да створим своју уметност… Увек покушавам да изразим покрет… Био сам фасциниран набором, тако важним за наше прве осећаје љубави и топлине… Ове идеје су паклено застрашујуће показати их клијенту – они могу и заиста ће вас одбити. Али формирајте своју логику и растегните је до неке друге тачке.“


Повезани текстови:
Први Међународни конгрес грађевинских материјала: БЕТОН – Магацин Мацура (22-25. септембар 2016.)
Седам кључних тема Бијенала архитектуре 2016. у Венецији
Фрај Ото (Frei Otto) постхумно именован као лауреат Прицкер награде за 2015.
Пратећи програм 36. Салона архитектуре 2014.


Рођен у Канади, базиран у Лос Анђелесу, архитекта је познат по конкавним и конвексним површинама које често чине његове зграде, као што су заталасане форме његовог облакодера у Њујорку, Концертне дворане Волт Дизни у Лос Анђелесу и Фондације Луи Витон у Паризу.

Током курса Гери ће се такође бавити и филозофијом иза свог рада, подстичући своје студенте да учине „нешто за човечанство“ пре него за економију.

Frank-Gehry_dbox

Frank Gehry | Фото © dbox

„Већина наших градова је изграђена од безличног стакла, у сврху економије, а не човечанства,“ рекао је. „Шта год да урадите, обећајте ми да ћете сваким својим пројектом или дизајном преузети ризик да учините нешто за човечанство.“

Ово осећање подсећа на претходну изјаву архитекте током прес конференције у Шпанији 2014. године, где је рекао да већина данашње архитектуре нема „никакав осећај за дизајн“.

„У свету у коме живимо, 98 посто онога што се изгради и дизајнира данас је потпуно срање“, рекао је групи новинара. „Нема никаквог осећаја за дизајн, а ни поштовања за човечанство или било шта друго. То су лоше зграде и то је то.“

Гери ће се придружити осталим врло познатим инструкторима MasterClass-а, чија претходна издања укључују Вернера Херцога (Werner Herzog) и прављење филмова, Дедмауса (Deadmau5) и продукцију електронске музике, и Серену Вилијемс (Serena Williams) и тенис.