UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Zvanična najava kursa: Frank Gehry Teaches Design & Architecture | © MasterClass

Izvor: Dezeen

Frenk Geri (Frank Gehry) će održati kurs arhitekture i dizajna na online obrazovnoj platformi MasterClass, gde će prikazati svoj kreativni proces i komentarisati radove studenata.

Po ceni od 90 američkih dolara ($90), Gerijev MasterClass obuhvatiće i 15 video lekcija koje podučavaju studente njegovoj arhitektonskoj filozofiji putem studija slučaja, skica i modela. Radna sveska koja će moći da se preuzme sa interneta, sa lekcijama i zadacima, pratiće svaki čas. Studenti će isto tako biti u mogućnosti da postavljaju svoje sopstvene video snimke kako bi dobili povratne informacije od ostatka grupe, a Geri će komentarisati odabrane radove.

Gerijev masterklas, koji počinje ovog proleća, pružiće i uvid u njegovu, nikad viđenu, arhivu maketa. „Kada gradite zgradu, bilo kakvu zgradu, krenite od jednostavnog modela masa, pa vidite gde će vas to odvesti“, rekao je Geri u promotivnom filmu kursa.

„Kao umetnik ja imam ograničenja, gravitacija je jedno od njih“, on nastavlja. „Ali u okviru svih tih ograničenja ja imam 15 posto slobode da stvorim svoju umetnost… Uvek pokušavam da izrazim pokret… Bio sam fasciniran naborom, tako važnim za naše prve osećaje ljubavi i topline… Ove ideje su pakleno zastrašujuće pokazati ih klijentu – oni mogu i zaista će vas odbiti. Ali formirajte svoju logiku i rastegnite je do neke druge tačke.“


Povezani tekstovi:
Prvi Međunarodni kongres građevinskih materijala: BETON – Magacin Macura (22-25. septembar 2016.)
Sedam ključnih tema Bijenala arhitekture 2016. u Veneciji
Fraj Oto (Frei Otto) posthumno imenovan kao laureat Pricker nagrade za 2015.
Prateći program 36. Salona arhitekture 2014.


Rođen u Kanadi, baziran u Los Anđelesu, arhitekta je poznat po konkavnim i konveksnim površinama koje često čine njegove zgrade, kao što su zatalasane forme njegovog oblakodera u Njujorku, Koncertne dvorane Volt Dizni u Los Anđelesu i Fondacije Lui Viton u Parizu.

Tokom kursa Geri će se takođe baviti i filozofijom iza svog rada, podstičući svoje studente da učine „nešto za čovečanstvo“ pre nego za ekonomiju.

Frank-Gehry_dbox

Frank Gehry | Foto © dbox

„Većina naših gradova je izgrađena od bezličnog stakla, u svrhu ekonomije, a ne čovečanstva,“ rekao je. „Šta god da uradite, obećajte mi da ćete svakim svojim projektom ili dizajnom preuzeti rizik da učinite nešto za čovečanstvo.“

Ovo osećanje podseća na prethodnu izjavu arhitekte tokom pres konferencije u Španiji 2014. godine, gde je rekao da većina današnje arhitekture nema „nikakav osećaj za dizajn“.

„U svetu u kome živimo, 98 posto onoga što se izgradi i dizajnira danas je potpuno sranje“, rekao je grupi novinara. „Nema nikakvog osećaja za dizajn, a ni poštovanja za čovečanstvo ili bilo šta drugo. To su loše zgrade i to je to.“

Geri će se pridružiti ostalim vrlo poznatim instruktorima MasterClass-a, čija prethodna izdanja uključuju Vernera Hercoga (Werner Herzog) i pravljenje filmova, Dedmausa (Deadmau5) i produkciju elektronske muzike, i Serenu Vilijems (Serena Williams) i tenis.