УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Aula_2014_ADj

Позивамо Вас да присуствујете предавању “Повратак у будућност: Београд 2041” које ће одржати др Ива Чукић у понедељак 27.11.2023. године у 16.15 часова у амфитеатру Архитектонског факултета.

Предавање ће се осврнути на кључне аспекте дугорочног стратешког планирања града и нагласиће важност интегралног приступа и укључивања заједнице у процес доношења одлука кроз пример Генералног урбанистичког плана Београда. Циљ је приближити студентима важност стратешког планирања за урбани развој Београда кроз конкретне примере, али и подстаћи активно учешће у процесима који се тичу развоја града.

Предавање се организује у оквиру предмета Планирање и управљање урбаним развојем на III години Основних и Интегрисаних студија Архитектура. Намењено је свим студентима Архитектонског факултета заинтересованим за теме развоја градова у Србији.

Др Ива Чукић, дипл.инж.арх. и научна сарадница, једна је од оснивачица колектива Министарство простора. Њено деловање укључује активан рад са заједницом – подршку локалним иницијативама у њиховим напорима да се баве просторним питањима по принципима друштвене правде, као и развој партиципативних механизама за учешће јавности у урбаном развоју. Чланица је истраживачке јединице Лабораторија за културу планирања и дизајн просторних политика Центра за истраживачку делатност Архитектонског факултета. Ове године, Краљевски институт британских архитекатa (Royal Institute of British Architects – RIBA) уврстио ју је у књигу “100 Women: Architects in Practice” која представља селекцију женских архитеката из целог света, истакнутих својим професионалним доприносом општем добру друштва и унапређењу околине.