УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Glass-Exhibition-MPU

Јавна вођења кроз изложбу биће организована суботом (18. и 25. фебруар и 4. и 11. март 2017) у 12.00h. Туру на српском језику у трајању од 30min водиће Јелена Поповић, кустос МПУ.

Позивамо Вас на свечано отварање изложбе у четвртак, 09. фебруара 2017. године у 19 часова у Музеј примењене уметности у Београду:

Додир стакла
Изложба савременог нордијског стакла
09. фебруар – 15. март 2017.

Свечано отварање: четвртак, 09. фебруар 2017. у 19 часова
Изложбу ће отворити: Pertti Ikonen, Амбасадор Финске и Jan Lundin, Амбасадор Шведске
Ауторка изложбе: Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара
Графичко обликовање: Корана Јеловац
Кустос изложбе: Милица Цукић, Музеј примењене уметности
Организатори: Амбасаде Данске, Финске, Норвешке, Шведске и Музеј примењене уметности

Изложба „Додир стакла“ је гостујућа изложба савременог нордијског стакла, коју су организовале амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске с циљем да промовишу нордијско стакло, дизајнере и произвођаче, приказујући истовремено сарадњу нордијских земаља у уметничком стваралаштву. Ауторка изложбе је Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара из Загреба.


Повезани текстови:
Конкурс за учешће на 39. Салону архитектуре 2017.
Отварање изложбе у МПУ: Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице
Изложба поводом 50 година од смрти великог архитекте: Le Corbusier
Изложба: Мапирање идентитета – архитектура Београда 1919 – 2015


Изложба се састоји од 80 предмета насталих у 13 познатих стаклара и студија који су већину својих дела остварили кроз сарадњу с врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Њихова производња је плод вештине и знања мајстора стаклара, а многи од тих уметника сами израђују своја дела. Пред нама су остварења непогрешиве истанчаности нордијског дизајна утканог у предмете који се и данас израђују, а визионарски су их осмислили легенде дизајна 30-их и 60-их година XX века, Алвар Алто (Alvar Aalto), Тапио Виркала (Tapio Wirkkala), Тимо Сарпанева (Timo Sarpaneva), као и други сарадници финске фабрике стакла Итала (Iittala). Једноставни облици прочишћених обриса, који су спој утилитарности предмета и естетске процене аутора, јасно су изражени у делима Ингејерд Роман (Ingegerd Råman) насталим у шведској фабрици стакла Скруфс (Skrufs), али и у дизајну чаша – замисли данског архитекте Јерна Уцона (Jørn Utzon), творца зграде Опере у Сиднеју.

Ови предмети од стакла, осмишљени пре неколико деценија, и данас се израђују стапајући се с бројним предметима израђеним од 2010. до 2014. године, чинећи једну активну и плодну сцену. Ова сцена повезује идеје младих стваралаца с врхунском вештином стакларске израде попут, на пример, остварења норвешке фабрике стакла Магнур (Magnor). Многи међу њима и сами су стаклари те своју примарну замисао прате и обликују до завршног тренутка, утискујући у стаклену мембрану предмета и своју замисао и свој дах.

На изложби су, набројмо их редом јер се њихова делатност преплиће у нераскидиву слику скандинавског дизајна, својим остварењима заступљене фабрике стакла Холмегорд (Holmegaard), Архитектмејд (ARCHITECTMADE) и Лене Бјере Дизајн (Lenne Bjerre Design) из Данске; фабрика стакла Итала, Ласисми (Lasismi) и галерија Мафка & Алакоски (Mafka&Alakoski, за коју се сви предмети израђују у старој фабрици у Рихимакију) из Финске; фабрике стакла Хаделанд (Hadeland Glasswerk), Јевик (Gjøvik) и Магнур (Magnor), као и студио Нестетанген (Nøstetangen Glass) из Норвешке; фабрике стакла Молерос (Målerås), Скруфс (Skrufs) и Нибру (Nybro Glasbruk) из Шведске.

ZnakMPU_crveni