УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

1693401728-kolarac-a-1200x800

Коларчев народни универзитет, Студентски трг 5, Београд, 22.12. 2023. у 19:00 отварање изложбе 1:12:1 Мариеле Цветић

Изложба 1:12:1 представља завршетак пројекта Свет по мени започетог пре 10 година. Прво излагање је било 2013. године у Галерији Културног центра Београда (кустос Гордана Станишић, аутор текста у каталогу Јасмина Чубрило). Фотографије са те изложбе као велики принтови излагани су у различитим форматима и концеприма заједно са документацијом о изложби у Гете Институту у Београду 2017. године под називом Дас Унхеилицхе: о (не)преводивом, затим у Контакт галерији СКЦ Крагујевац 2019-2020. године, на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 2019. године, а као део групне изложбе на Нишком салону 12/2 у избору кустоса Бојане Бурић 2018. године у Нишу.

На овој изложби, поред фотографија, представљени су колажи настали ‘враћањем’ објеката излаганих на изложби Свет по мени рађени увећањем према малим колеционарским у размери 1:12, сада поново у раван, у две димензије, поново у скали 1:1, са ‘осама координатног система’ којима се читају њихове димензије. Друга врста колажа представљена је у форми уметникових књига насталих такође од првобитног материјала прве изложбе, са или без актуелних интервенција.

Медијски ‘флуидно’: од објекта, преко фотографије у слику и књигу – колаж завршава се пројекат.

Искорак из овог материјала је рад Измерити Тарковског тематски враћен на почетни концепт куће, модела, репетиције, проблема перспективе од великог ка малом и вице верса, рађен по сцени са снимања филма Жртва: и кад прави (?) дом буде уништен, модел (копија) остаје.

Пројекат је праћен публикацијом О размери: монументализовање минијатуризованог (ауторке: Јасмина Чубрило и Мариела Цветић, Архитектонски факултет, Београд, 2019.) Проблеми скалирања (увећања и умањења) везани за овај пројекат били су представљани у форми текстова у зборницима и на конференцијама, а међу последњима је тематски број часописа Архитектонског факултета САЈ, 2022. под називом Сизе: сцале анд пропортион уреднице Мариеле Цветић.