УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Photo 1

Примопредаја плакете  

На Архитектонском факултету Универзитета у Београду у сарадњи са Амбасадом Јапана у Републици Србији, у понедељак 18. децембра 2023. године одржана је свечана примопредаја донације READ JAPAN PROJECT којој су присуствовали представници Амбасаде Јапана, г. Тецуја Цубота, Отправник послова и г-ђа Каори Огура, Трећи Секретар, Културни аташе.

У прикладном програму, уз присуство декана Архитектонског факултета проф. Владимира Лојанице и Продекана за финансије и сарадњу са привредом проф. др Душана Игњатовића, координатор пројекта др Иван Филиповић представио је дониране књиге уваженим гостима. Након излагања дониране грађе, представници Амбасаде обишли су библиотеку Архитектонског факултета, где су им биле приказане раније донације књига на тему Јапана, поклоњене факултету од стране Амбасаде.

Ова донација представља наставак успешне сарадње Архитектонског факултета Универзитета у Београду и Амбасаде Јапана у Републици Србији која је подржала овај пројекат, на активностима са циљем јачања пријатељских веза између Јапана и Србије.

READ JAPAN PROJECT покренула је фондација Nipon (The Nippon Foundation2008. године како би поспешила разумевање Јапана кроз донацију књига на енглеском језику универзитетима и библиотекама широм света. Пројектом управља Токијска фондација за истраживање политике (Tokyo Foundation for Policy Research) уз финансијску подршку фондације Nipon. Циљ пројекта није само да подржи активности истраживача, лидера мишљења и интелектуалаца који су специјалисти за Јапан, већ и да промовише разумевање међу широм публиком и на тај начин допринесе дугорочном развоју пријатељских односа.

Дониране књиге на тему јапанске културе, друштва и политике биће доступне заинтересованој читалачкој публици у библиотеци Архитектонског факултета.

Ова прилика је искоришћена да се поново нагласи преданост и посвећеност којом Амбасада Јапана наставља сарадњу са Републиком Србијом кроз различите пројекте, са циљем продубљивања пријатељских односа између две државе, заснованих на заједничкој сарадњи.

Photo 2

Презентовање књига добијених путем донације 

Photo 3

Облизак библиотеке Архитектонског факултета 

Photo 4

Разговор о будућој сарадњи  

Photo 5

Примопредаја захвалнице Амбасади Јапана