УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отварање изложбе “Путевима револуције – Меморијални туризам у Југославији” у Музеју 25. мај

Тјентиште, породице Грбић и Лазовић (лична архива породице Грбић)

ПУТЕВИМА РЕВОЛУЦИЈЕ
Меморијални туризам у Југославији

Музеј историје Југославије, 15. јул – 31. август 2016.
Отварање: 15. јул 2016, 19.00h, Музеј 25. мај

Изложба Путевима револуције – Меморијални туризам у Југославији, која је настала у оквиру међународне платформе НЕПРИМЕРЕНИ СПОМЕНИЦИ, биће отворена 15. јула 2016. године у 19.00 часова у објекту Музеј 25. мај. Развила се из истраживања на тему споменичко наслеђе, управљање њиме, одржавање и значење данас.

Убрзо након завршетка Другог светског рата споменички локалитети НОБ-а постају места посете и комеморације бројних грађана СФРЈ, да би до средине седамдесетих година партизанске маршеве, екскурзије и излете, назива Путевима револуције, походило око два и по милиона грађана. До краја деценије овај број пење се на око четири милиона посетилаца годишње, а споменички локалитети НОБ-а постају део туристичке понуде СФРЈ.

На примерима тих локалитета с подручја целе бивше државе, представљених и архивским фото-материјалом, изложба проблематизује како се споменици НОБ-а укључују у туристичку понуду, како је она артикулисана од средине седамдесетих до распада СФРЈ, на који начин поимање спомен-обележја НОБ-а као туристичког производа утиче на механизме њиховог подизања и управљања, као и да ли су ови локалитети и данас део туристичке понуде.


Повезани текстови:
Предавање: Руска авангарда и модерна архитектура у Србији – XX век – др Вања Панић
Семинар и изложба: Богдан Богдановић – Увод у целину
Изложба: Подижући завесу. Централноевропске архитектонске мреже


Уметници који су се придружили тренутној поставци изложбе у Љубљани и Београду приказују ужи и шири спектар питања у суочавању са заједничком прошлошћу и наслеђем земаља некадашње Југославије – од социјализма и капитализма, ревизионизма, заборава и/или принудног сећања до наизглед лаких тема као што су обиласци и разгледање, путовања и неподношљиво чекање. Посетиоци изложбе такође ће моћи да виде збирку фотографија меморијалног туризма, насталу кроз отворени позив за фотографије из личних архива становника свих земаља бивше Југославије. У њеном оквиру биће приказано и петнаест скулптура/модела споменика из колекције Музеја историје Југославије.

Изложба је била приказана у Загребу, Сарајеву, Краљеву, Нишу, Шапцу и Љубљани, а током 2016. године биће приказана у Београду, Пули, Сплиту, Карловцу и Скопљу.

Концепт изложбе: Лана Ловренчић, Милан Ракита

Истраживачи-сарадници: Тамара Бубле (SF:ius), Барбара Дроле, Јелена Грбић (ГА), Елма Хоџић (ХМ БиХ), Марко Јенко (МГ+МСУМ), Горан Јанев (Левичарски Покрет Солидарност, Скопје), Јелица Јовановић (ГА), Матеја Кука (SF:ius), Ненад Лајбеншпергер (Републички завод за заштиту споменика, Београд; ICOMOS Србија), Никола Пухарић (СФ:иус), Владана Путник (Филозофски факултет у Београду – Одсек за историју уметности), Војкан Трифуновић (Позитивна Омладина, Краљево).

Гостујући уметници: Dejan Habicht, Синиша Лабровић, Тања Лажетић

Дизајн: Олег Шуран

Организација: Група архитеката, Музеј историје Југославије

Партнери на пројекту су удружења Група архитеката (Београд) и SF:ius – Социјални руб: занимљиве неиспричане приче (Загреб), Модерна галерија (Љубљана) и Хисторијски музеј БИХ (Сарајево). Изложба се реализује уз подршку и сарадњу удружења Позитивна Омладина (Краљево) и Левичарског покрета Солидарност (Скопље).

Пројекат Непримерени споменици подржали су: Balkan Arts and Culture Fund – BAC, Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство културе Републике Хрватске, Министарство културе Републике Словеније, Фондација Култура Нова.

Memorial-to-the-victims-of-the-concentration-camp-in-Croatia-designed-by-Bogdan-Bogdanovic-in-1966_opt

Богдан Богдановић – Спомен обележје Камени цвет, Јасеновац, 1966 | Фото © Арна Мачкић