УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Salon-Arhitekture_Otvaranje

Изложба
38. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ
29. март – 30. април 2016.

Свечано отварање и додела награда: уторак, 29. март 2016. у 19 часова
Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в.д. директор МПУ.
Организатор: Музеј примењене уметности

„Отворено“ је тема 38. Салона архитектуре који ће се одржати у свом традиционалном пролећном термину од 29. марта до 30. априла 2016. у Музеју примењене уметности. Као и сваке године, на овом прворазредном архитектонском догађају, окупиће се у галеријама Музеја, бројне архитекте из земље и иностранства.

У основи овогодишње теме Салона „Отворено“ стоји питање „Чега смо то сведоци?“. Намера Савета Салона архитектуре је да се јавно актуелизује питање притиска на свет архитектуре који узрокује општу дезоријентисаност, конформизам, партикуларизам, анархизам и нихилизам струке. Придевом „отворено“ – отворено, искрено и јасно о архитектонским проблемима, намера је да се артикулише афирмативна критика актуелног стања, а у прилог отварања нове перспективе за свет архитектуре. Жеља Савета је да и овог пута, након прошлогодишње теме „Афирмација“, Салон архитектуре као најзначајније дешавање о архитектури у Србији узме значајно јавно учешће у артикулисању афирмативног мишљења за свет архитектуре.


Повезани текстови:
Конкурс: Пратећи програм 38. Салона архитектуре
Конкурс за учешће на 38. Салону архитектуре 2016.
Награде 37. Салона архитектуре 2015.
Добитници награда 36. Салона Архитектуре


Жири 38. Салона архитектуре који се састоји од угледних домаћих и интернационалних професионалаца: Милан Вујовић, Миодраг Митрашиновић, Наталија Ристановић, Бранко Станојевић, Татјана Стратимировић доделиће Grand Prix као и остале награде по категоријама: архитектура, урбанизам, ентеријер, публикације, експеримент и истраживање, гост, архитектонска критика и архитектонска фотографија. Од 230 радова који су пристигли на конкурс за излагање изабрано је 109 радова од чега су у конкуренцији за награде 83 рада. Чланови Савета 38. Салона архитектуре такође су признати аутори и стручњаци на пољу архитектуре: Александру Вуја, Александар Бобић, Дејан Милетић и Љиљана Милетић Абрамовић.

Додатну динамику и актуелност доноси пратећи програм Салона архитектуре „Отворено за“. Биће представљен велики број гостију из земље и иностранства као и бројне теме битне за савремену архитектуру. Студентска и друга заинтересована публика имаће прилику да директно учествује у оквиру изложби, експерименталних и едукативних радионица, трибина и предавања.

У оквиру 38. Салона архитектуре одржаће се и хуманитарна акција у којој ће Музеј примењене уметности заједно са архитектима окупљеним око Салона архитектуре организовати 18. априла 2016. донаторску вечеру „Деликатесни понедељак“ у КЦ Град за децу у дечјим клиникама. Ова хуманитарна акција има за циљ да подржи и оснажи пројекат „Доктори кловнови“ којим се још од 2003. године успешно спроводи терапија смехом у осам београдских дечијих клиника и шире.

Све детаљније информације о дешевањима на пратећем програму 38. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs

ZnakMPU_crveni