УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_FuturA_t

Позивамо све младе креативце из различитих дисциплина да се пријаве на конкурс The Future Architecture Platform до 20. децембра 2015.

Архитектура је склона предвиђању уверљиве будућности. Кроз историју је искоришћавала иновативност и показивала како култура, креативни начин размишљања и међудисциплинарност сви заједно доприносе обликовању и дефинисању градова, економије, друштвене кохезије и окружења. Отварањем широке дискусије 14 европских организација је удружило снаге у креирању платформе која је у потрази за индивидуалцима и колективима са визијом промишљања будућности архитектуре у Европи.

Београдска Интернационална Недеља Архитектуре (БИНА), заједно са носиоцем пројекта Музејем за архитектуру ин обликовање/Музеј за архитектуру и дизајн (МАО) из Словеније и тимовима учесника из 13 европских земаља, је освојила грант Креативне Европе – Подршка европским платформама (2014-2020) за платформу Future Architecture / FuturA.

The Future Architecture Platform објављује отворен позив за идеје. Како би се представили друштвени, еколошки, економски и пројектантски потенцијали архитектуре најразличитијој публици широм Европе, траже се амбициозни индивидуалци из различитих дисциплина за представљање и аплицирање нових идеја на данашњу архитектуру и ону блиске будућности. Позив је отворен не само за архитекте, него и урбанисте, кустосе, пејзажне архитекте, дизајнере, уметнике, филмске ствараоце и све друге професионалце у настајању који размишљају, истражују, обликују и укључују се у нашу животну околину.

Платформа се темељи на друштвеној мисији европске архитектуре као темељне културне силе која има потенцијал за побољшање квалитета живота. Придружите нам се у преиспитивању и замишљању архитектуре као делатности усмерене ка људима , оне која има трансформативни потенцијал за суочавање са и решавање проблема који се протежу далеко шире од грађења.

Позив за идеје ће се затворити 20. децембра 2015. године.

До 20. јануара 2016. године чланови институција које су део платформе и јавност ће одабрати кандидате на основу њихових идеја из различитих креативних дисциплина. То ће помоћи у изградњи нових и занимљивих визија и неговати односе између архитектуре и, у овом случају, мреже музеја и фестивала које су чланице платформе.

Изабрани кандидати биће позвани да учествују на конференцији од 18. до 20. фебруара 2016. године у Музеју за архитектуру и дизајн у Љубљани, где ће бити позвани да презентују своју идеју и визију за будућност архитектуре. Од свих идеја биће одабран ограничен број учесника који ће постати део програма изложби, конференција, предавања и радионица које ће трајати између 1. марта и 31. октобра 2016. по целој Европи.

Ко се може пријавити? Можете се пријавити уколико:
– сте млађи од 40 година на дан кад је отворен позив
– можете документовати професионална достигнућа (радови, ангажовања, изложбе, публикације, рецензије, стипендије, награде)
– ваш последњи пројекат који није старији од две године
– ваш рад није широко прихваћен или потврђен од стране критичара, кустоса и продуцената (тражимо младе надолазеће таленте у настајању који још нису уживали веће признање у Европи)

Гдје се можете пријавити?
www.futurearchitectureplatform.org

Што је Future Architecture?
Future Architecture је прва паневропска платформа за архитектуру, музеје, фестивале и продуценте; доношење идеја о будућности градова и архитектуре ближе широј публици. Наши циљеви:
– Промислити будућност. Ми ћемо истаћи ћемо талентовану генерацију у настајању из различитих дисциплина и истражити и поделити идеје о будућности градова и архитектуре.
– Разменити. 14 организатора из 13 земаља ће створити паневропски програм, посетити креативце у настајању и презентовати своје идеје на изложбама, конференцијама, предавањима и радионицама, у књигама и на интернету.
– Подигнути свест. Платформа ће сложена питања објаснити на разумљив начин и промовисати одрживу животну средину.
– Изградити преданост. Future Architecture European Quality је ознака којом ће се препознавати организатори који раде с креативцима у успону и препознају њихову преданост циљевима платформе.

Ко је део Future Architecture платформе?
Координирајући тело: Музеј архитектуре и дизајна у Љубљани (Словенија).
Чланови: Музеј архитектуре у Вроцлаву (Пољска), Београдска интернационална недеља архитектуре (Србија), Народни музеј уметности 21. века у Риму (Италија), Кућа архитектуре у Грацу (Аустрија), Архитектонски фестивал, Копенхаген  (Данска), Архитектонска недеља у Тирану (Албанија), Дизајн Биотоп у Љубљани (Словенија), Архитектонски тријенале, Лисабон  (Португал), Ruby Press, Берлин (Немачка), Швајцарски архитектонски музеј у Базелу (Швицарска), Архитектонска недеља у Приштини (Косово), CANactions у Кијеву (Украјина), Орис Кућа архитектуре (Загреб).

The Future Architecture Platform жели да представи и слави иновацију, експерименте и идеје генерације које ће пројектовати архитектуру и изградити европске градове у наредним годинама. Тиме ће се промовисати европска иновација, архитектура, култура, знање и друштвени капитал кроз једну заједничку платформу.

FutureArchitecturePlatform_Logo