УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Рим и антички Медитеран: безвремени κάλλος – Пиеро Меогроси (Piero Meogrossi)

Colosseum_PMeogrossi_s
Колосеум, Рим, Италија | Фото © Piero Meogrossi

Позивамо вас на гостујуће предавање

Рим и антички Медитеран: безвремени κάλλος
(Roma e il Mediterraneo antico: κάλλος senza tempo)
Видети Рим: Нео-антички сан у Београду
Проф. Пиеро Меогроси
23. новембар 2015. у 17.00 часова
Амфитеатар Архитектонског факултета

Италијански институт за културу, Амбасада Републике Италије у Београду и Архитектонски факултет Универзитета у Београду организују сусрет са проф. Пиером Меогросијем из Дирекције за археолошка добра Рима, Министарства за културна добра и делатности и туризам Републике Италије, а тема предавања ће бити однос између античког Рима и медитеранског света и изузетна свевремена лепота вечног града.

2015_Piero_Meogrossi

Проф. Пиеро Меогроси

Биографија

Пиеро Меогроси (Piero Meogrossi), дипломирао 1975. архитектуру на Универзитету Ла Сапијенца у Риму, обављао значајне функције у Дирекцији за архитектонска добра у Венецији од 1980. до 1983, а затим се преселио у Рим где се запослио у Дирекцији за археолошка добра престонице. Од те године обављао је дужност директора за истраживања и рестаурацију значајних локалитета у овом граду, међу којима су Колосеум, аркаде из доба династије Север, вила Квинтилијевих као и Гробница Цецилије Метеле на Вија Апија.

Топографска истраживања проф. Меогросија довела су до откривања такозване скривене форме вечног града, односно, топографског усклађивања које би, сведено на астрономски прорачун сунца и планета програмиран на судбоносни датум 21. април 753.п.н.е, повезало “у топографску мрежу” најважније споменике.

Време и место

/понедељак, 23. новембар 2015. у 17.00 часова/
/Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду/

IstitutoItalianodiCulturaBGD_Logo