UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predavanje: Rim i antički Mediteran: bezvremeni κάλλος – Piero Meogrosi (Piero Meogrossi)

Colosseum_PMeogrossi_s
Koloseum, Rim, Italija | Foto © Piero Meogrossi

Pozivamo vas na gostujuće predavanje

Rim i antički Mediteran: bezvremeni κάλλος
(Roma e il Mediterraneo antico: κάλλος senza tempo)
Videti Rim: Neo-antički san u Beogradu
Prof. Piero Meogrosi
23. novembar 2015. u 17.00 časova
Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta

Italijanski institut za kulturu, Ambasada Republike Italije u Beogradu i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu organizuju susret sa prof. Pierom Meogrosijem iz Direkcije za arheološka dobra Rima, Ministarstva za kulturna dobra i delatnosti i turizam Republike Italije, a tema predavanja će biti odnos između antičkog Rima i mediteranskog sveta i izuzetna svevremena lepota večnog grada.

2015_Piero_Meogrossi

Prof. Piero Meogrosi

Biografija

Piero Meogrosi (Piero Meogrossi), diplomirao 1975. arhitekturu na Univerzitetu La Sapijenca u Rimu, obavljao značajne funkcije u Direkciji za arhitektonska dobra u Veneciji od 1980. do 1983, a zatim se preselio u Rim gde se zaposlio u Direkciji za arheološka dobra prestonice. Od te godine obavljao je dužnost direktora za istraživanja i restauraciju značajnih lokaliteta u ovom gradu, među kojima su Koloseum, arkade iz doba dinastije Sever, vila Kvintilijevih kao i Grobnica Cecilije Metele na Vija Apija.

Topografska istraživanja prof. Meogrosija dovela su do otkrivanja takozvane skrivene forme večnog grada, odnosno, topografskog usklađivanja koje bi, svedeno na astronomski proračun sunca i planeta programiran na sudbonosni datum 21. april 753.p.n.e, povezalo “u topografsku mrežu” najvažnije spomenike.

Vreme i mesto

/ponedeljak, 23. novembar 2015. u 17.00 časova/
/Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

IstitutoItalianodiCulturaBGD_Logo

2