УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Алехандро Аравена – уметнички директор Бијенала у Венецији 2016

Alejandro-Aravena_main

Алехандро Аравена

Алехандро Аравена (Alejandro Aravena) проглашен је лауреатом Прицкер награде (Pritzker Prize) за 2016. годину, најпрестижније награде у архитектури.

Извор: Dezeen

Чилеански архитекта Алехандро Аравена (Alejandro Aravena) је именован за уметничког директора Венецијанског архитектонског бијенала 2016, које ће се фокусирати на „битке које треба добити“ да би се унапредио квалитет живота у изграђеним срединама.

Постоји неколико битака које морају бити добијене и неколико граница које треба проширити како би се живот у изграђеним срединама поправио, а самим тим и квалитет живота људи“, рекао је Аравена, који живи у Сантјагу, Чиле и најпознатији је по раду у свом бироу Elemental.

Оно што бисмо желели да људи виде кад дођу на 15. Интернационалну изложбу архитектуре: успешне приче које заслужују да буду испричане и примере које вреди поделити, у којима је архитектура направила, прави и направиће помак у тим биткама и границама“, додаје Аравена.

15. бијенална изложба архитектуре у Венецији ће бити отворена за јавност од 28. маја до 27. новембра 2016. године и заузимаће Арсенале (Arsenale) и Ђардини (Giardini) просторе у источном делу овог града, као и известан број мањих сателитских простора.


Званични вебсајт Венецијанског бијенала: www.labiennale.org/en/architecture/
Званични хаштаг: #biennalearchitettura2016


UC-Innovation-Center-by-Elemental_1

Innovation Center UC – Anacleto Angelini, Сантјаго, Чиле, 2013 – Elemental | Фото © Nina Vidic

15. Интернационална изложба архитектуре ће бити о фокусирању на архитектуру и учењу из архитектуре која је кроз интелигенцију и/или интуицију способна да избегне status quo“, рекао је Аравена. „Желели бисмо да представимо случајеве који, упркос тешкоћама, резигнацији и горчини, нешто предлажу и чине. Желели бисмо да покажемо да у вечној дебати о квалитету изграђеног окружења, постоји не само потреба, већ и простор за акцију.

Ruta-Peregrino-by-Aravena_1

Ruta del Peregrino, Халиско, Мексико, 2010 – Elemental | Фото © Iwan Baan

Аравенин приступ је оштар контраст приступу директора Венецијанског архитектонског бијенала 2014, холандског архитекте Рема Колхаса (Rem Koolhaas) који је одлучио да раскине везу са савременом архитектуром у корист својих „Основа“ (Fundamentals) – теме 14. Венецијсанског бијенала засноване на Колхасовим истраживањима.


Повезани текстови:
Конкурс: 15. Интернационална изложба архитектуре: Венецијанско бијенале 2016
14. Интернационална изложба архитектуре: Венецијанско бијенале 2014


Након важног експерименталног Бијенала, развијеног од стране Рема Колхаса, у потпуности посвећеном истраживању овог кустоса, верујемо да следеће Бијенале треба да окупи архитекте“, рекао је Паоло Барата (Paolo Baratta), председник Венецијанског бијенала.

Барата је рекао да је Аравена најбољи архитекта нове генерације који може да испита растући јаз између архитектуре и друштвених потреба.

Ово Бијенале намерава да још једанпут реагује на јаз између архитектуре и цивилног друштва, који је последњих деценија трансформисао архитектуру у спектакл, на неки начин, ипак је чинећи непотребном на други“, рекао је. “Међу архитектама нове генерације, Алехандро Аравена је, по нашем мишљењу, онај који може на најбољи начин описати ову стварност и нагласити њену животност.

Elemental-by-Aravena_1

Quinta Monroy, Икике, Чиле, 2004 – Elemental и Alejandro Aravena | Фото © Cristobal Palma

Аравена, 48 година, је најпознатији по својим пројектима социјалног становања са Elemental групом за акцију, коју је основао у партнерству са Чилеанском нафтном компанијом (Chilean Oil Company) и Бискупским католичким универзитетом Чилеа (Pontificia Universidad Católica de Chile), како би се бавио друштвеним питањима у јужној и централној Америци.

Стамбени пројекат Елементал-а из 2004. године Quinta Monroy у Чилеу, са 93 јединице становања, направљен како би обезбедио домове заједници која је претходно живела на тој локацији незаконито, помогао је Аравени да освоји Сребрног лава за младог архитекту који обећава, на Међународној изложби Бијенала архитектуре у Венецији 2008.

Засноване на традиционалним кућама у низу, свака зграда на локацији је посебно дизајнирана као једноставна бетонска конструкција, која укључује и празнину, како би становници могли да им се прилагоде и сами их прошире.

Аравена такође води свој сопствени биро, основан 1994, радио је као професор на Харвардском универзитету и био у жирију Награде Прицкер (Pritzker Prize) – најпрестижнијег признања у архитектури.