УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_Sinagoga_Subotica_01
© Europa Nostra Србија

Пројекат Наслеђе под лупом прати посету стручњака суботичкој Синагоги у оквиру програма “Седам најугроженијих” који воде организација Europa Nostra и Европска инвестициона банка како би помогле заштиту изузетних споменика широм Европе, који већ годинама пропадају због мањка средстава за пројекте рестаурације, друштвеног запостављања или лошег опхођења.

Пројекат ће бити реализован у периоду од октобра 2015. до лета 2016. године обухватајући три основна сегмента: практичне радионице о конзервацији у Суботици за професионалце и постдипломце, у трајању од четири дана за 25 учесника; дискусије везане за рестарацију Синагоге за професионалце који ће написати извештај са запажањима и препорукама; студијског путовања у Будимпешту у јануару 2016. године, са темом управљања културним наслеђем, где ће одабрани стручњаци из Суботице и других градова Србије учествовати у семинару који ће водити архитекта-конзерватор, Graham Bell; курса у оквиру студија заштите културног наслеђа на Грађевинском факултету у Суботици који ће водити Др Викторија Алаџић током летњег семестра, а где ће студија случаја током читавог семестра бити Синагога у Суботици.

Пројекат води Europa Nostra Србија у партнерству са организацијом Културно наслеђе без граница, Градом Суботицом, Међуопштинским заводом за заштиту споменика културе у Суботици, Грађевинским факултетом из Суботице и Заводом за заштиту споменика културе Републике Србије. Цео пројекат је финанскијски подржала фондација Хедли траст из Велике Британије (The Headly Trust).

2015_Sinagoga_Subotica_03
© Europa Nostra Србија

Позивамо вас да се пријавите на семинар о конзервацији на примеру Синагоге у Суботици, који ће се одржати у Суботици од 20. до 25. новембра 2015. године. Овај семинар је први у низу активности у оквиру пројекта Наслеђе под лупом, који нуди прилику за учење и професионални развој у пољу конзервације и управљања наслеђем на једном од најлепших примера сецесије у југоисточној Европи – Синагогом у Суботици. Како је овај споменик изузетно комплексна целина, његово детаљно изучавање одлична је прилика за сагледавање многих техничких изазова приликом процеса рестаурације, али и изазова који настају приликом планирања будуће употребе синагоге.

Радионица је намењена младим професионалцима, постдипломцима и студентима последњих година у пољу конзервације, грађевине, архитектуре или других области везаних за проблеме заштите и управљања културним наслеђем. Овај семинар окупиће као предаваче, и стручњаке из Србије посвећене рестаурацији синагоге, тако и међународне инжењере и архитекте-конзерваторе. Сваки учесник добиће сертификат на крају радионице.

Основни циљ семинара јесте да представи начела, методе и техничке процене конзервације и рестаурације споменика сецесије, као и да понуди аналитичну дискусију о решењима за рестаурацију Синагоге на самом терену.

Семинар ће обухватити:

  • едукацију о историји, архитектури и специфичностима рестаурације Синагоге и наслеђа сецесије
  • едукацију и тренинг о основним начелима стандарда конзервације
  • едукацију и тренинг о основновама снимања и разумевања структура историјских споменика
  • едукацију и тренинг о разумевању и техницкој процени носивости елемената као и о неинвазивним методама процене носивости историјских структура
  • аспект управљања културним добрима, те аспект структуре доносиоца одлука, одговорности заједнице и појединаца наспрам споменика културе.
2015_Sinagoga_Subotica_02
© Europa Nostra Србија

Сви трошкови смештаја и исхране током радионице биће покривени од стране организатора, док ће учесници сами сносити трошкове путовања до и од Суботице. Организатори су омогућили и пет путних грантова у максималном износу од 150 евра за пет, према пријавама најбоље рангираних, учесника из региона Западног Балкана*, као и пет путних грантова у максималном износу од 50 евра за, према пријавама најбоље рангираних, пет учесника из Србије.

Рок за слање пријава је 01. новембар 2015. године. Сви кандидати ће бити обавештени о резултатима селекције до 07. новембра 2015. године.

* Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Црна Гора, Мађарска

Позив на учешће на семинару
Пријава за учешће на семинару

EuropaNostra_Logo100x200

Europa Nostra Србија је добровољно, невладино, непрофитно и нестраначко удружење посвећено подизању свести о значају културне баштине као елементарног права сваког грађанина са визијом да буде „глас културног наслеђа“.