УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_UrbanSOS_ASG_1_o

У сарадњи Van Alen Institute, 100 Resilient Cities и AECOM објављен је међународни конкурс Urban SOS: All Systems Go за студенте основних и мастер академских студија.

Конкурс Urban SOS: All Systems Go позива мултидисциплинарне тимове студената да замисле отпорније системе снабдевања храном, водом и енергијом градова и региона данас и у будућности. Широм света, ова кључна инфраструктура је све више у опасности због екстремних временских прилика, утицаја климатских промена и друштвених и економских сукоба.

Конкурс поставља изазов тимовима да идентификују урбану популацију која се суочава са могућношћу поремећаја у раду својих система снабдевања храном, водом и енергијом, и предложе стратегије које ће повећати могућности ових система да издрже будуће шокове или стресове, чинећи их у исто време ефикаснијим, правичнијим и приступачним разноврсним популацијама. Предлози морају бити лоцирани у једном од 67 градова (међу којима је и Београд) који тренутно чине мрежу 100 отпорних градова (100 Resilient Cities – листа свих градова)

Регистрација тимова и предаја радова су до 21. августа 2015. године, а 17. септембра ће бити објављено која три тима су финалисти конкурса.

Три одабрана тима биће позвана да представе своје предлоге међудисциплинарном панелу у A+D музеју у Лос Анђелесу, у октобру 2015. Жири конкурса Urban SOS: All Systems Go доделиће награде у вредности 15000 америчких долара једном или више тимова, а уз то AECOM ће обезбедити и до 25000 америчких долара у готовини и времену својих запослених како би се подржала примена прототипа победничке стратегије.