УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба + предавања + округли сто

Живот на ивици. Становање београдских Рома 1919-1941
07-29. април 2015. године

Аутори: др Злата Вуксановић-Мацура и проф. др Владимир Мацура
Организатор: Одбор САНУ за проучавање живота и обичаја Рома

Изложба

У уторак, 7. априла 2015. године, у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр. 2, Београд) у 19.00 часова, биће отворена изложба „Живот на ивици. Становање београдских Рома 1919-1941“ аутора др Злате Вуксановић-Мацуре и проф. др Владимира Мацуре. Организатор је Одбор САНУ за проучавање живота и обичаја Рома.

Изложба приказује научно аргументоване чињенице о условима становања Рома у међуратном Београду. Представљена је стамбена ситуација Рома који су живели у неколико најпознатијих сиротињских насеља – Јатаган мала, Пиштољ мала, Маринкова бара, Орловска на Чубури итд. Поставка обухвата богат архивски материјал, од планова и карата, преко фотографија и цртежа, до службених преписки и личних писама.

Изложбени материјал највећим делом потиче из Историјског архива Београда, Музеја града Београда, Етнографског музеја у Београду и Народне библиотеке Србије.

Део фотографија је уступио Милош Јуришић из своје значајне колекције о Београду. Коришћени су и подаци из докумената које је историчар Милован Писари пронашао у Архиву Југославије.

Део материјала скупљен је у ромским насељима где и данас постоје артефакти који се односе на међуратни период. Подлога изложбе и извор дела изложбеног материјала је књига др Злате Вуксановић-Мацуре „Живот на ивици: становање сиротиње у Београду 1919-1941“.

Поставка у Галерији науке и технике САНУ је део ширих активности поводом обележавања 8. априла, Међународног дана Рома. Поред изложбе, у ГНТ САНУ биће организован и пратећи програм у виду циклуса од шест стручних предавања и округли сто.

Предавања

У оквиру изложбе биће одржан XI меморијални циклус предавања „Академик Александар Деспић“. Предавања су груписана у две сесије:

Прва сесија – среда, 15. април 2015. у 18:00 часова
• Функционалне карактеристике ромске куће – др Злата Вуксановић-Мацура
• Уништавање ромских насеља током Другог светског рата – др Милован Писари
• Становање Рома у доба социјализма – проф. др Сретен Вујовић

Друга сесија – четвртак, 16. април 2015. у 18:00 часова
• Становање и насеља Рома данас – проф. др Владимир Мацура
• Ромска насеља некад и сад: Пиштољ мала и Газела – Живојин Митровић
• Стратегија за инклузију Рома у Србији и Стратегија Европа 2020 – др Горан Башић

Округли сто

Среда, 22. април 2015. у 18:00 часова

Ради препознавања постојећих пракси, формулисања препорука за предузимање адекватних и ефикаснијих мера на терену, посебно за успешнији процес легализације ромских насеља, предвиђено је организовање округлог стола на коме ће се дискутовати о овим темама. Циљ округлог стола јесте да се у отвореној и компетентној дискусији изнесу предлози мера на пољу становања, које могу бити релевантне за планирану националну Стратегију инклузије Рома 2015-2025.

Место

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ
Ђуре Јакшића 2, Београд
www.sanu.ac.rs

Радно време галерије
понедељак – петак: 10 – 20 часова
суботом: 10 – 15 часова
недељом затворено

Улаз слободан!