УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Разговор: Архитектура у контексту – Весна Цагић Милошевић и Ксенија Булатовић

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
среда, 25. март у 19:00

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ, циклус разговора

Представљање опуса Весне Цагић Милошевић и Ксеније Булатовић
модератор: Дијана Милашиновић Марић

Циклус разговора Архитектура у контексту током 2015. године представиће неке од наших најактивнијих архитеката. Намера нам је да овим серијалом отворимо још један простор за савремену архитектуру, која је по нашем мишљењу, упркос чињеници да је једна од темељних области културе и уметности, недовољно заступљена у јавности и медијима.

„Од стручног разматрања о уклапању нових објеката у непосредно окружење, поштовању контекстуалних параметара: грађевинске линије, пропорције фасаде, силуете крова, односа маса…, до контекста посматраног неупоредиво шире као простора духовне, историјске, структурне, програмске, друштвене и културне проблематике и питање места Genius Loci који није само одређена локација већ сублимација једног краја, регије, тла, са свим његовим карактером, обликом, материјалима, бојом.

Идеја је актуализовање анализе архитектонских објеката, упознавање са личностима градитеља, демистификација професионалне проблематике и стварање амбијента за подизање опште културолошке свести о сопственој одговорности према наслеђеном простору и то не само архитеката и стручњака већ и шире друштвене заједнице, а све кроз питање неопходности размишљања о контексту.“ (др Дијана Милашиновић Марић)

Dijana-Vesna-Ksenija_o
др Дијана Милашиновић Марић, Весна Цагић Милошевић и Ксенија Булатовић

Први разговор у серијалу под називом Контекст у архитектури представиће опус проф. Весне Цагић Милошевић и Ксеније Булатовић, са којима ће разговарати др Дијана Милашиновић Марић, историчарка архитектуре.

Оне су индивидуалци, истовремено и јак тим, оне су одлични пројектанти и чланице академске заједнице, оне су друштвено активне, њихова дела су савремена, али и спиритуална … оне су архитекте које иза себе имају преко 50 реализованих објеката…оне су се уписале у ткиво градова нашег региона….

Суорганизатор: Инжењерска комора Србије
Пријатељи серијала: New Cycle, Light Design Center d.o.o, Биоскоп Фонтана

Takovska23-25_o
Весна Цагић Милошевић и Ксенија Булатовић – Пословни објекат, Таковска 23-25, Београд
Goce-Delceva_o
Весна Цагић Милошевић – Ресторан Лагано, Београд
Atlas-Centar_o
Ксенија Булатовић: Атлас Центар, Подгорица