UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Galerija Artget, Trg republike 5/I
sreda, 25. mart u 19:00

ARHITEKTURA U KONTEKSTU, ciklus razgovora

Predstavljanje opusa Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović
moderator: Dijana Milašinović Marić

Ciklus razgovora Arhitektura u kontekstu tokom 2015. godine predstaviće neke od naših najaktivnijih arhitekata. Namera nam je da ovim serijalom otvorimo još jedan prostor za savremenu arhitekturu, koja je po našem mišljenju, uprkos činjenici da je jedna od temeljnih oblasti kulture i umetnosti, nedovoljno zastupljena u javnosti i medijima.

„Od stručnog razmatranja o uklapanju novih objekata u neposredno okruženje, poštovanju kontekstualnih parametara: građevinske linije, proporcije fasade, siluete krova, odnosa masa…, do konteksta posmatranog neuporedivo šire kao prostora duhovne, istorijske, strukturne, programske, društvene i kulturne problematike i pitanje mesta Genius Loci koji nije samo određena lokacija već sublimacija jednog kraja, regije, tla, sa svim njegovim karakterom, oblikom, materijalima, bojom.

Ideja je aktualizovanje analize arhitektonskih objekata, upoznavanje sa ličnostima graditelja, demistifikacija profesionalne problematike i stvaranje ambijenta za podizanje opšte kulturološke svesti o sopstvenoj odgovornosti prema nasleđenom prostoru i to ne samo arhitekata i stručnjaka već i šire društvene zajednice, a sve kroz pitanje neophodnosti razmišljanja o kontekstu.“ (dr Dijana Milašinović Marić)

Dijana-Vesna-Ksenija_o
dr Dijana Milašinović Marić, Vesna Cagić Milošević i Ksenija Bulatović

Prvi razgovor u serijalu pod nazivom Kontekst u arhitekturi predstaviće opus prof. Vesne Cagić Milošević i Ksenije Bulatović, sa kojima će razgovarati dr Dijana Milašinović Marić, istoričarka arhitekture.

One su individualci, istovremeno i jak tim, one su odlični projektanti i članice akademske zajednice, one su društveno aktivne, njihova dela su savremena, ali i spiritualna … one su arhitekte koje iza sebe imaju preko 50 realizovanih objekata…one su se upisale u tkivo gradova našeg regiona….

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije
Prijatelji serijala: New Cycle, Light Design Center d.o.o, Bioskop Fontana

Takovska23-25_o
Vesna Cagić Milošević i Ksenija Bulatović – Poslovni objekat, Takovska 23-25, Beograd
Goce-Delceva_o
Vesna Cagić Milošević – Restoran Lagano, Beograd
Atlas-Centar_o
Ksenija Bulatović: Atlas Centar, Podgorica