УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Студио АУТОРИ: Дијана Новаковић, Маја Трбовић, Александра Никитин, Душан Ненадовић ❘ Објекти C и D, Мокрин, Србија, 2014
RR_Konkurs14_logo_o

Награда 

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије – УЛУПУДС као оснивач, Архитектонски факултет у Београду, Факултет техничких наука у Новом Саду – Департман за архитектуру и урбанизам, Институт за архитектуру и урбанизам Србије – ИАУС, Задужбина Илије Милосављевића Коларца, као суоснивачи установили су од 2006. године Међународну Награду Ранко Радовић.

Од 2008. године у статус суоснивача награде ушли су Урбанистички завод Београда и Потисје Кањижа АД, од 2009. године статус суоснивача награде добила је Инжењерска комора Србије а од 2014. године статус суоснивача награде добила је Радио телевизија Србије.

Покровитељи Награде су Министарство културе и информисања Републике Србије и Градска управа града Београда – Секретаријат за културу.

Награда се додељује за:
1. критичко-теоријске текстове о архитектури објављене у претходној календарској години као и у текућој години до датума доделе награде, и то за критике, есеје, књиге, предавања и писану реч уопште;
2. реализовано архитектонско дело довршено у истом периоду;
3. телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације реализоване у истом периоду.

Награда која носи име архитекте Ранка Радовића основана је са циљем да подстиче, развија и афирмише критичко-теоријску мисао у области архитектуре и архитектонско стваралаштво и самим тим установљава критеријуме за њено вредновање у Србији и на међународном нивоу, што подразумева укључивање Република бивше Југославије и земаља из света са којима је Ранко Радовић сарађивао или у којима је радио.

Право учешћа на конкурсу имају појединци, установе, удружења, струковних организација, као и сва заинтересована лица која су остварила резултате у једној од три категорије, са територије Србије, као и из других земаља.

Конкурс за доделу Награде Ранко Радовић је трајао од 01. септембра до 15. октобра 2014. године.
На конкурс за доделу Награде Ранко Радовић у категорији критичко-теоријски текстови о архитектури пријавило се 16 кандидата, у категорији реализовано архитектонско дело пријавило се 16 кандидата, у категорији телевизијске емисије, изложбе или мултимедијалне презентације пријавило се 15 кандидата.

Свечана додела Награде Ранко Радовић одржана је у понедељак, 22. децембра 2014. године у 13.00h у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца, Студентски трг 5, Београд.

На дан доделе Награде у Музичкој галерији Задужбине Илије М. Коларца отворена је изложба на којој су презентовани сви учесници конкурса. Изложба ће трајати до 25. децембра 2014. године.

Током априла (маја) 2015. године изложба ће бити одржана на Факултету техничких наука у Новом Саду.

Жири Награде по категоријама

Категорија (1)
1. проф. др Љиљана Благојевић, дипл. инж. арх. (председница)
2. проф. др Милена Драгићевић Шешић, културолошкиња
3. проф. др Дубравка Стојановић, историчарка

Категорија (2)
1. проф. др Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности (председница)
2. проф. др Станко Црнобрња, телевизијски и филмски редитељ, продуцент и сценариста, теоретичар, предавач и публициста
3. проф. др Татјана Дадић Динуловић, теоретичарка уметности и медија

Категорија (3)
1. Влада Славица, дипл. инж. арх. (председник)
2. проф. Горан Војводић, дипл. инж. арх.
3. проф. Михаило Тимотијевић, дипл. инж. арх.

Одбор за доделу Награде Ранко Радовић 2014

Одбор чине представници Оснивача и по један представник Суоснивача и то:
мр Бојан Ковачевић, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС (председник)
Драгана Палавестра, дипл. ист. ум. – УЛУПУДС
Стеван Жутић, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС
Дејан Бабовић, дипл. инж. арх. – УЛУПУДС
др Александар Игњатовић, ванредни професор – Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
доц. др. Милена Кркљеш, дипл. инж. арх. – Факултет техничких наука у Новом Саду, Департман за архитектуру и урбанизам
проф. др Марија Максин, дипл. инж. арх. – ИАУС, Београд
Ксенија Шпадијер Туфегџић, дипл. социолог – Задужбина Илије Милосављевића Коларца
Љиљана Белош, дипл. инж. арх. – Урбанистички завод Београда
проф. др Нађа Куртовић Фолић, дипл. инж. арх. – Инжењерска комора Србије
мр Маја Сковран, сликарка – Радио-телевизија Србије
др Мирјана Поповић Радовић – представник породице, супруга проф. др Ранка Радовића

Секретар Награде Ранко Радовић 2014:
Константин Т. Петровић, ист.ум. – УЛУПУДС

Награда у категорији критичко-теоријских текстова о архитектури

Жири за доделу Награде Ранко Радовић, у категорији критичко теоријски текстови о архитектури, урбанизму и граду донео је Одлуку да се награда за 2014. годину не додели.

Награда у категорији реализовано архитектонско дело

Жири за доделу Награде Ранко Радовић, у категорији реализовано архитектонско дело донео је Одлуку да награду за реализовано архитектонско дело додели:
Студиу АУТОРИ, Дијани Новаковић , д.и.а., Маји Трбовић, д.и.а., Александри Никитин, д.и.а., Душану Ненадовићу, д.и.а. за Објекте C и D, Мокрин, Србија, 2014.

Извод из текста Студија Аутори:
Објекти C и D, су директно везани за предвиђене културне и креативне активности семинара и радионица које чине суштину постојања читавог комплекса. Ови објекти стоје један наспрам другоме по дубини имања и заузимају позиције уклоњених економских објеката некадашњег пољопривредног сеоског домаћинства. Самим тим они су просторно, функционално и ликовно оријентисани на средишњи простор имања и стоје у веома јакој узајамној вези.

Овај квалитет наслеђен од оригиналних објеката имања консеквентно је употребљен у просторно-функционалној и ликовној организацији за нову намену. Објекти C и D, иако две различите грађевинске јединице, замишљени су као јединствена функционална целина која се састоји од простора за дружење и интеракцију у виду кантине у објекту C и радних простора у виду радионице, семинарске учионице, библиотеке и амбијентом за састанке у објекту D.

Посебну просторну целину чини платформа у наставку објекта D која чини двоетажни радни простор на отвореном.

01-autori-d-v_thumb_o
23-autori-d-v_o
Студио АУТОРИ: Дијана Новаковић, Маја Трбовић, Александра Никитин, Душан Ненадовић ❘ Објекти C и D, Мокрин, Србија, 2014

Награда у категорији телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације

Жири за доделу Награде Ранко Радовић, у категорији телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације је донео Одлуку да награду за телевизијске емисије, изложбе, мултимедијалне презентације додели:
мр Ивану Мангову, д.а. за архитектуру и дизајн изложбе Освежавање меморије, Музеј примењене уметности у Београду, 06. новембар 2013. – 01. март 2014.

Извод из текста Мр Ивана Мангова:
Дизајн изложбене поставке базиран је на радикалним архитектонским захватима уз значајно ослањање на савремену технологију. У складу са потребом увођења нове динамике у постојеће галерије и стварања измењених визура, коришћењем преградних зидова и паравана повећан је број сала и осмишљен низ засебних амбијенталних целина.

Простор је у потпуности замрачен, а зидови обојени у црно, чиме је акценат стављен на колористичко богатство изложених орнамената и пратеће експонате. Свака амбијентална целина имала је засебно озвучење и оригиналну музику у складу са њеним карактером. Употребом екрана и пројектора у неколико тематски различитих сегмената изложбе, средњовековни материјал оживљен је кроз нове медије.

Истовремено, у излозима музеја, на осам екрана великих димензија, приказиван је део видео радова. Аудио-визуелну компоненту изложбе чине дигиталне анимације орнамената, пројекције фигура светитеља у природној величини, филм о процесу настанка фреске и савремени видео рад инспирисан орнаментом.

Музику за изложбу компоновали су Горан Трајкоски, Доријан Јовановић, Зоран Јерковић и Марко Настић. Видео анимације израдили су Вукан Ћирић, Душан Зјалић и Наташа Теофиловић. Аутор керамичких зидних инсталација је Александар Вац, док је продукција ПСФС као пратећи материјал припремила интерактивне разгледнице са мотивима орнамената. Аутор графичких решења је Исидора Николић, а дизајнер каталога Зоран Ђорђевић.

Osvezavanje-memorije_postavka_01-o
Osvezavanje-memorije_postavka_17-o
мр Иван Мангов ❘ изложба Освежавање меморије, Музеј примењене уметности у Београду, 06. новембар 2013. – 01. март 2014.