УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

33. међународна летња школа архитектуре: „Традиција, креативност и одрживост“, Мотовун 2014

Motovun_Foto_Haslinger_o
Мотовун 2014.
Фото: Haslinger

Летња школа

Позивамо Вас да учествујете у 33. међународној летњој школи архитектуре

ТРАДИЦИЈА, КРЕАТИВНОСТ И ОДРЖИВОСТ

која ће се одржати од 4. до 11. августа 2014. године у Студијском центру Архитектонског факултета Свеучилишта у Загребу, у Мотовуну (Истра, Хрватска).

У оквиру сталног циклуса „Традиција, креативност и одрживост“, обрађују се теме првенствено везане за обнову истарских градова у контексту ширег простора Истре; од урбаних детаља, тематски и по сложености различитих задатака за урбане и руралне целине, до истраживања и пројеката који су значајни за Истарску жупанију и ову ЕУ Регију, а од 2007. године с изразитим усмерењем на концепт одрживе архитектуре и развоја.

Применом изворне методе рачунарске подршке (CAAD) у креирању модела обнове градова већ двадесетак година Школа предњачи тако осмишљеним и организованим радом у одговарајуће опремљеном Студијском центру који се налази у згради на главном градском тргу Андреа Антицо бр. 5.

Различите теме уређења јавних градских простора, пре свега у Мотовуну; тргови, зидине, архитектонске целине (будући Студентски дом) и издвојене зграде (Комунална палата и интерполације), прометне инфраструктуре (прилазни пут и степеништа – рампе), урбане опреме и визуелних комуникација, заштите околиша и сл., до рецентних актуелних тема попут обнове Истарске железнице Парензане, односно њеног тунела у Мотовуну, ове ће се године обрађивати у контексту „Традиције, креативности и одрживости“.

Уз бројне предаваче и студенте из Хрватске, ове ће године према досадашњим најавама и програму учествовати предавачи и студенти из Данске, Немачке, Аустрије, Италије, Словеније, Хрватске и других земаља, а одржаће се и стручне презентације спонзора – произвођача разних грађевинских материјала, састава и опреме.

Сви заинтересовани моћи ће да присуствују предавањима и презентацијама у Мотовуну, које су отворене за јавност, а одржаваће се у Студијском центру Архитектонског факултета, односно на главном Тргу Андреа Антицо или у биоскопској дворани.

За учествовање у 33. међународној летњој школи архитектуре могу се пријавити сви заинтересовани наставници и студенти. Студенти полазници летње школе учешћем остварују 1 ЕСП бод.

Позвани предавачи:

Marianne Ibler, Aarhus, Данска
Zoran Jureša, Aarhus, Данска
Massimo Perriccioli, Ascoli Piceno, Италија
Giuseppe Ballestini, Padova, Италија
Gerald Gaigg, Innsbruck, Аустрија
Robert Schild, Aachen, Немачка
Hans Nungesser, Karlsruhe, Немачка
Професори из Љубљане и Загреба

Motovun_Foto_Wolfgang_o
Мотовун 2014.
Фото: Wolfgang

Програм 33. међународне летње школе

05. август
7. међунардони семинар о архитектури пасивне куће у оквиру европског пројекта PASS-NET (IEE), а први пут у сарадњи с Конзорцијем пасивна кућа Хрватска
4. EPBD, IDES-EDU семинар

06. август
9. међународни семинар о летњим школама и радионицама архитектуре
9. међународна дечја ликовна радионица у суорганизацији с друштвом „Наша дјеца“ из Мотовуна

07. август
Традиционална изложба студентских радова на којој се излажу радови претходне генерације у Мултимедијалном центру ЛУКА у Пули у сарадњи с Друштвом архитеката Истре (ДАИ-САИ). Уз изложбу радова 32. међународне летње школе архитектуре Мотовун 2013. у којој су учествовали и студенти и професори Архитектонског факултета из Карлсруеа, изложиће се и радови 12. међународне радионице Архитектура фортификација Пула – Бриони 2013. у суорганизацији с Министарством културе РХ, Јавном установом Национални парк Бриони и Археолошким музејом Истре. У тој су радионици прошле године учествовали студенти и предавачи с Архитектонских факултета Свеучилишта из Љубљане, Загреба, Лавова, Кракова и Граца, Геодетског факултета из Загреба и Техничког велеучилишта из Загреба.

10. август
Завршна изложба и јавна презентација студентских радова на Тргу Андреа Антицо испред Студијског центра. Ове године ће у раду Школе учествовати укупно тридесетак учесника из десетак држава.

Контакт

Ред. проф. Љубомир Мишчевић, дипл.инж.арх.
Водитељ Студијског центра Мотовун
Водитељ Међународне летње школе архитектуре Мотовун
тел: 098 230940
miscevic@arhitekt.hr
motovun@arhitekt.hr
www.arhitekt.hr

Архитектонски факултет Загреб
тел./фаx: (+ 385 1) 4639394, 4639222

(052) 681757 Студијски центар у Мотовуну
(052) 681607 хотел Каштел

Motovun_thumb_o