UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

33. međunarodna letnja škola arhitekture: „Tradicija, kreativnost i održivost“, Motovun 2014

Motovun_Foto_Haslinger_o
Motovun 2014.
Foto: Haslinger

Letnja škola

Pozivamo Vas da učestvujete u 33. međunarodnoj letnjoj školi arhitekture

TRADICIJA, KREATIVNOST I ODRŽIVOST

koja će se održati od 4. do 11. avgusta 2014. godine u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Motovunu (Istra, Hrvatska).

U okviru stalnog ciklusa „Tradicija, kreativnost i održivost“, obrađuju se teme prvenstveno vezane za obnovu istarskih gradova u kontekstu šireg prostora Istre; od urbanih detalja, tematski i po složenosti različitih zadataka za urbane i ruralne celine, do istraživanja i projekata koji su značajni za Istarsku županiju i ovu EU Regiju, a od 2007. godine s izrazitim usmerenjem na koncept održive arhitekture i razvoja.

Primenom izvorne metode računarske podrške (CAAD) u kreiranju modela obnove gradova već dvadesetak godina Škola prednjači tako osmišljenim i organizovanim radom u odgovarajuće opremljenom Studijskom centru koji se nalazi u zgradi na glavnom gradskom trgu Andrea Antico br. 5.

Različite teme uređenja javnih gradskih prostora, pre svega u Motovunu; trgovi, zidine, arhitektonske celine (budući Studentski dom) i izdvojene zgrade (Komunalna palata i interpolacije), prometne infrastrukture (prilazni put i stepeništa – rampe), urbane opreme i vizuelnih komunikacija, zaštite okoliša i sl., do recentnih aktuelnih tema poput obnove Istarske železnice Parenzane, odnosno njenog tunela u Motovunu, ove će se godine obrađivati u kontekstu „Tradicije, kreativnosti i održivosti“.

Uz brojne predavače i studente iz Hrvatske, ove će godine prema dosadašnjim najavama i programu učestvovati predavači i studenti iz Danske, Nemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja, a održaće se i stručne prezentacije sponzora – proizvođača raznih građevinskih materijala, sastava i opreme.

Svi zainteresovani moći će da prisustvuju predavanjima i prezentacijama u Motovunu, koje su otvorene za javnost, a održavaće se u Studijskom centru Arhitektonskog fakulteta, odnosno na glavnom Trgu Andrea Antico ili u bioskopskoj dvorani.

Za učestvovanje u 33. međunarodnoj letnjoj školi arhitekture mogu se prijaviti svi zainteresovani nastavnici i studenti. Studenti polaznici letnje škole učešćem ostvaruju 1 ESP bod.

Pozvani predavači:

Marianne Ibler, Aarhus, Danska
Zoran Jureša, Aarhus, Danska
Massimo Perriccioli, Ascoli Piceno, Italija
Giuseppe Ballestini, Padova, Italija
Gerald Gaigg, Innsbruck, Austrija
Robert Schild, Aachen, Nemačka
Hans Nungesser, Karlsruhe, Nemačka
Profesori iz Ljubljane i Zagreba

Motovun_Foto_Wolfgang_o
Motovun 2014.
Foto: Wolfgang

Program 33. međunarodne letnje škole

05. avgust
7. međunardoni seminar o arhitekturi pasivne kuće u okviru evropskog projekta PASS-NET (IEE), a prvi put u saradnji s Konzorcijem pasivna kuća Hrvatska
4. EPBD, IDES-EDU seminar

06. avgust
9. međunarodni seminar o letnjim školama i radionicama arhitekture
9. međunarodna dečja likovna radionica u suorganizaciji s društvom „Naša djeca“ iz Motovuna

07. avgust
Tradicionalna izložba studentskih radova na kojoj se izlažu radovi prethodne generacije u Multimedijalnom centru LUKA u Puli u saradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI). Uz izložbu radova 32. međunarodne letnje škole arhitekture Motovun 2013. u kojoj su učestvovali i studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta iz Karlsruea, izložiće se i radovi 12. međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Pula – Brioni 2013. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture RH, Javnom ustanovom Nacionalni park Brioni i Arheološkim muzejom Istre. U toj su radionici prošle godine učestvovali studenti i predavači s Arhitektonskih fakulteta Sveučilišta iz Ljubljane, Zagreba, Lavova, Krakova i Graca, Geodetskog fakulteta iz Zagreba i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba.

10. avgust
Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova na Trgu Andrea Antico ispred Studijskog centra. Ove godine će u radu Škole učestvovati ukupno tridesetak učesnika iz desetak država.

Kontakt

Red. prof. Ljubomir Miščević, dipl.inž.arh.
Voditelj Studijskog centra Motovun
Voditelj Međunarodne letnje škole arhitekture Motovun
tel: 098 230940
miscevic@arhitekt.hr
motovun@arhitekt.hr
www.arhitekt.hr

Arhitektonski fakultet Zagreb
tel./fax: (+ 385 1) 4639394, 4639222

(052) 681757 Studijski centar u Motovunu
(052) 681607 hotel Kaštel

Motovun_thumb_o