УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Отварање павиљона Србије на Венецијанском бијеналу архитектуре 2014.

logo-partnaz-14MIA-CMYK

У четвртак, 5. jуна 2014. на Венецијанском бијеналу архитектуре 2014 (14. Mostra Internazionale di Architettura), свечано je отворен павиљон Србије који ће представити Пројекат 14-14 ауторског тима: Златко Николић, Александар Хриб, Марко Салапура, Игор Сладољев, Јелена Радоњић у сарадњи са Срђаном Кечом и Андреом Палашти.

14-14_01

На  14. међународној изложби архитектуре у Венецији под називом ”Основе” (Fundamentals), представиће се 65 националних представника у простору Ђардина, Арсенала и у граду Венецији. Под вођством уметничког директора, холандског архитекте Рема Колхаса, земље учесници позване су да свака на свој начин одговоре на проблем брисања националних обележја у архитектури у корист прихватања једног универзалног модерног језика.

Поставка српског тима развијана је кроз два тематско-просторна сегмента: 100 радова и филмску инсталацију Музеј Револуције, са идејом да природа једног гради контекст за оног другог. Унутрашњи простор, испуњен дневним светлом, чини оквир од стотину карактеристичних архитектонских пројеката насталих од 1914. до 2014. године, док се околни простор бави једним пројектом — Музејом Револуције народа и народности Југославије архитекте Вјенцеслава Рихтера (Вјенцеслав Рицхтер).

Музеј Револуције (3 – канална видео инсталација, 2014), Трејлер – Павиљон Србије, Венеција | Аутори: Срђан Кеча и 14-14

Сложени посао организације наступа бијеналу, Министарство културе и информисања Републике Србије је у својству покровитеља поверило Музеју примењене уметности у Београду у сарадњи са Удружењем архитеката Србије.

Комесар наступа Србије на 14. Муђународној изложби архитектуре у Венецији је архитекта Иван Рашковић а стручни савет Министарства културе и информисања чине: Љиљана Милетић Абрамовић, Игор Марић, Радивоје Динуловић, Милан Ђурић, Владимир Миленковић, Мирослава Петровић Балубџић, Борислав Петровић.

14-14_02

Прочитајте опширније о Венецијанском бијеналу архитектуре 2014: овде.

Фотографије са отварања павиљона Србије: