УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

БИНА трибина: Јавни градски простори – Проблеми, модели, перспективе

Трибина

B--bina-rs

Позивамо Вас на БИНА трибину:

ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРОСТОРИ
проблеми, модели, перспективе

 

која ће се одржати у среду, 14. маја 2014. године,
од 18 до 20 часова
на Архитектонском факултету у Београду, сала 200, Булевар Краља Александра 73/II

Учесници: Зоран Ђукановић, Вања Панић, Милена Вукмировић, Нада Јаџић и Весна Гвозденов
Модератор: Владана Путник (Do.co.mo.mo Србија)

Основни елемент урбаног система сваког града јесу јавни простори чија је функција, првенствено, да омогуће и поспеше комуникацију међу грађанима. Тргови, паркови, скверови, шеталишта и репрезентативне саобраћајнице од великог су значаја јер одређују карактер и дух једног града. Ови градски простори представљају драгоцени део сваке метрополе, те је потребно веома пажљиво размотрити стратегију њиховог формирања, пројектовања, очувања и ревитализације.

Заштита аутентичних вредности и интегритета старог градског језгра Београда тражи специфичан приступ савременом пројектовању унутар историјских амбијената, урбанистичких целина и јавних простора. Реконструкција јавних простора града, у складу са савременим принципима и схватањима, такође је тема која захтева подробнију дискусију.

До.цо.мо.мо Србија, у оквиру манифестације БИНА 2014, организује трибину с циљем да се размотре проблеми обликовања јавних градских простора Београда, почевши од новије историје урбаног развоја града и његове модернизације почетком XX века, па до савремених виђења, схватања и предлога интервенција у оквиру њих.

На трибини ће учествовати Зоран Ђукановић, доц. арх. са Архитектонског факултета Универзитета у Београду и један од креатора пројекта ПаПс (Публиц Арт & Публиц Спаце), др Вања Панић са Архитектонског факултета Универзитета у Београду, др Милена Вукмировић из Урбане лабораторије и истраживач на пројекту Модернизација западног Балкана и Нада Јаџић и Весна Гвозденов, пејзажни архитекти, ауторке пројекта Урбани џепови Београда.

Зоран Ђукановић ће говорити о савременом обликовању и оживљавању јавних простора града и улози грађана и уметника у креирању културних активности и уношењу нових уметничких садржаја у јавне градске просторе.

Др Вања Панић ће говорити о историјским аспектима третирања јавних простора Београда, са посебним освртом на период између два светска рата.

Др Милена Вукмировић говориће о моделима и смерницама за формирање мреже пешачких простора у централном градском језгру европских градова.

Нада Јаџић и Весна Гвозденов представиће пројекат Урбани џепови Београда и говорити о корисном и богатом искуству које се тиче недостатака и предности у раду са градским институцијама и локалним заједницама, административним и имовинским службама, као и са грађанима Београда.

http://www.bina.rs/2014/javni-gradski-prostori-problemi-modeli-perspektive-tribina/

Tribina-javni-gradski-prostori_o