УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

IX Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – ПРОСТОРИ ЈАВНОСТИ

BINA_prostori-javnosti-2014

БИНА – IX Београдска интернационална недеља архитектуре
8. – 31./ мај/ 2014.

ПРОСТОРИ ЈАВНОСТИ / SPACES OF PUBLICNESS

IX Београдска интернационална недеља архитектуре са темом ”Простори јавности” биће одржана од 8. до 31. маја у Културном центру Београда, на Архитектонском факултету у Београду, на Тргу Републике и у неколико градских општина.

БИНА је током девет година свог постојања потврдила своју примарну оријентацију урбане манифестације усмерене према стручној и широкој јавности различитих узрасних група.

Поред широког спектра активности усмерених ка најширој публици са намером да је покрену у размишљањима и активностима везаним за унапређење изграђеног окружења (архитектонске шетње, радионице, предавања…) значајан сегмент свог програма БИНА посвећује и промоцији истраживачких пројеката посредством којих на теоријско утемељен начин додатно скреће пажњу на важност тема које су у фокусу.

У свом деветом издању, програмски тим БИНЕ се определио за веома актуелну тему посвећену ПРОСТОРИМА ЈАВНОСТИ као просторима који својим садржајем, значењем, интерактивним односом са околином и обликовним вредностима кроз све историјске периоде дефинишу суштину урбаних простора.

Епохе које су за нама оставиле су нам у наслеђе  јединствене и естетски изузетне просторе као што су Плаза Мајор (Мадрид), Трафалгар сквер (Лондон), Тајмс сквер (Њујорк), Трг Светог Марка (Венеција) или Пијаца дел Кампо (Сијена). Нека друга времена, друге историјске и друштвене прилике остаће запамћена по догађајима који су их обележили, а чија су места били управо јавни простори – Трг Тјенанмен (Пекинг), Трг Тахрир (Каиро) или Вол Стрит (Њјујорк).

У не тако давној меморији Београда деведесетих уписани су јавни простори тргова и улица као носиоци поруке ”Београд је свет” и као платформа бројних урбаних интервенција. Јавни простори у савременим градским срединама све више се намећу као платформе за социјалну и политичку мобилизацију са једне стране, али и као простори активности независних грађанских иницијатива чија је намера да поново освоје ”отуђене” просторе и искористе их на добробит локалних заједница.

Низом предавања, радионица и изложби представићемо актуелне просторне интервенције и иницијативе, како у свету (Public Space European prize 2012, Шпанија, Going public, Немачка), тако и у Србији и Београду (интервенције у јавним просторима београдских општина, пројекат Урбани инкубатор, иницијативе Министарства простора…), са намером да укажемо на најновије тенденције, али и да информишемо грађане о могућим начинима демократског учешћа у обликовању и коришћењу простора који свима припада.

http://www.bina.rs/2014

 

B--bina-rs

Погледајте ПРОГРАМ ДЕШАВАЊА IX Београдска интернационална недеља архитектуре:
http://www.arh.bg.ac.rs/2014/05/07/program-ix-bine-prostori-javnosti/