UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
BINA_prostori-javnosti-2014

BINA – IX Beogradska internacionalna nedelja arhitekture
8. – 31./ maj/ 2014.

PROSTORI JAVNOSTI / SPACES OF PUBLICNESS

IX Beogradska internacionalna nedelja arhitekture sa temom ”Prostori javnosti” biće održana od 8. do 31. maja u Kulturnom centru Beograda, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, na Trgu Republike i u nekoliko gradskih opština.

BINA je tokom devet godina svog postojanja potvrdila svoju primarnu orijentaciju urbane manifestacije usmerene prema stručnoj i širokoj javnosti različitih uzrasnih grupa.

Pored širokog spektra aktivnosti usmerenih ka najširoj publici sa namerom da je pokrenu u razmišljanjima i aktivnostima vezanim za unapređenje izgrađenog okruženja (arhitektonske šetnje, radionice, predavanja…) značajan segment svog programa BINA posvećuje i promociji istraživačkih projekata posredstvom kojih na teorijsko utemeljen način dodatno skreće pažnju na važnost tema koje su u fokusu.

U svom devetom izdanju, programski tim BINE se opredelio za veoma aktuelnu temu posvećenu PROSTORIMA JAVNOSTI kao prostorima koji svojim sadržajem, značenjem, interaktivnim odnosom sa okolinom i oblikovnim vrednostima kroz sve istorijske periode definišu suštinu urbanih prostora.

Epohe koje su za nama ostavile su nam u nasleđe  jedinstvene i estetski izuzetne prostore kao što su Plaza Major (Madrid), Trafalgar skver (London), Tajms skver (Njujork), Trg Svetog Marka (Venecija) ili Pijaca del Kampo (Sijena). Neka druga vremena, druge istorijske i društvene prilike ostaće zapamćena po događajima koji su ih obeležili, a čija su mesta bili upravo javni prostori – Trg Tjenanmen (Peking), Trg Tahrir (Kairo) ili Vol Strit (NJjujork).

U ne tako davnoj memoriji Beograda devedesetih upisani su javni prostori trgova i ulica kao nosioci poruke ”Beograd je svet” i kao platforma brojnih urbanih intervencija. Javni prostori u savremenim gradskim sredinama sve više se nameću kao platforme za socijalnu i političku mobilizaciju sa jedne strane, ali i kao prostori aktivnosti nezavisnih građanskih inicijativa čija je namera da ponovo osvoje ”otuđene” prostore i iskoriste ih na dobrobit lokalnih zajednica.

Nizom predavanja, radionica i izložbi predstavićemo aktuelne prostorne intervencije i inicijative, kako u svetu (Public Space European prize 2012, Španija, Going public, Nemačka), tako i u Srbiji i Beogradu (intervencije u javnim prostorima beogradskih opština, projekat Urbani inkubator, inicijative Ministarstva prostora…), sa namerom da ukažemo na najnovije tendencije, ali i da informišemo građane o mogućim načinima demokratskog učešća u oblikovanju i korišćenju prostora koji svima pripada.

http://www.bina.rs/2014

 

B--bina-rs

Pogledajte PROGRAM DEŠAVANJA IX Beogradska internacionalna nedelja arhitekture:
http://www.arh.bg.ac.rs/2014/05/07/program-ix-bine-prostori-javnosti/