УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Спортска дворана на Крку – поглед из врта фрањевачког самостана
Аутор фотографије: Идис Турато

Предавање

Позивамо Вас да присуствујете предавању:

АРХИТЕКТУРА ПОВЈЕРЕЊА

проф. др Идиса Турата, професора на Факултету Грађевинарства, Архитектуре и Геодезије у Сплиту, гостујућег наставника на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу и Универзитету у Београду – Архитектонском факултету.

Предавање ће се одржати у уторак, 29. априла 2014. у 19.00 часова у амфитеатру Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, Булевар краља Александра 73/II, Београд.

АРХИТЕКТУРА ПОВЈЕРЕЊА

Апстракт:
Архитектура без повјерења не постоји. Све започиње, почива и гради се повјерењем. Од повјерења према људима, до повјерења људи према архитектури, од повјерења према идејама, до повјерења за идеју, од повјерења у вријеме, до времена потребног да се повјерење провјери и докаже. Архитектура повјерења гради се јасним односима, узбудљивим догађајима те траје у времену.

Повјерење није заувијек дато, нити а приори заслужено. Повјерење се стално преиспитује, ставља на кушњу, и ускраћује. Повјерење живимо као да ће заувијек трајати, али га једнако тако отворено пропитујемо као да ћемо га сваког часа изгубити или ускратити.

Архитектуру гради искључиво и само јасно дато или примљено повјерење. Без повјерења архитектура није могућа.

Фотографије из The Hall Story, документарног филма о људима који су градили спортску дворану и Трг на Крку и онима који је данас користе

Биографија предавача

Идис Турато (1965) је архитект (PhD) и професор на Факултету Грађевинарства, Архитектуре и Геодезије у Сплиту, гостујући наставник на Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу и Универзитету у Београду – Архитектонском факултету. На Архитектонском факултету Свеучилишта у Загребу, докторирао је 2012. године на тему Архитектура „готових елемената“ – пројектирање методом слагања и прилагођавања раније припремљених склопова и фрагмената.

Са архитектом Сашом Рандићем 1992. године отвара биро РандићТурато, а 2009. године оснива самостални биро Архитектонски биро Турато д.о.о. у Ријеци.

Добитник је низа архитектонских награда: Награду Удружења хрватских архитеката (УХА) Виктор Ковачић за најуспешније архитектонско остварење на годишњој изложби реализација, освајао је 2003. године за доградњу Техничког факултета у Ријеци, 2008. године за Аулу Папе Ивана Павла II на Трсату, те 2009. године за Дјечји вртић Катарина Франкопан на Крку; за пројекат Спортске дворане и Трга на Крку за исту је награду ове године номинован. Награду Владимир Назор, коју годишње Министарство културе Републике Хрватске додељује за најбоља уметничка остварења, освојио је 2005. године за пројекат основне школе Фран Крсто Франкопан наКрку, а за исту је школу награђен међународном наградом Piranesi Award. У два наврата номинован је за Награду Mies Van der Rohe међу 40 најуспешнијих архитектонских реализација у Европи: 2007. године за пројекат основне школе Фран Крсто Фракопан на Крку, те 2011. године за вртић Катарина Франкопан на Крку. 2012. године за Nest and Cave кућу у Волоском покрај Опатије освојио је Награду УХА-а Драго Галић, за најуспешније остварење на подручју стамбене архитектуре.

Пројекти реализовани у бироу РандићТурато и контексти у којима су настајали објављени су 2000. године у монографији Рандић-Турато – Архитектура транзиције, у издању Архитекста. Заједно са Сашом Рандићем 2006. године, Идис Турато је представљао Хрватску на 10. Бијеналу архитектуре у Венецији с пројектом In Between, а 2010. године, у сарадњи с петнаест хрватских архитеката поново представља Хрватску на 12. Бијеналу архитектуре у Венецији с пројектом Pavillion.

Последње три године у интензивном недељном континуитету објављује ауторске текстове, осврте и коментаре просторно инспирацијске тематике на свом блогу на страници www.idisturato.com.

http://www.idisturato.com/
http://idisturato.tumblr.com/

Време и место

Уторак, 29. април 2014.

19.00 часова
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Амфитеатар