УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

УЧЕШЋЕ СТУДЕНАТА НА МЕЂУНАРОДНОЈ ИЗЛОЖБИ У ОКВИРУ УЛУС МАНИФЕСТАЦИЈЕ БИЈЕНАЛЕ МЛАДИХ

У уторак 5 септембра је у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ отворена међународна изложба савремене уметности 2. БИЈЕНАЛЕ МЛАДИХ под називом ЗОВЕМ СЕ САСВИМ ОБИЧНО на којој учествују и студенти Архитектонског факултета Универзитета у Београду. Организатор изложбе и програма који ће се на више локација одвијати до 5. окобра 2023. године је Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) у партнерству са Домом културе Студентски град (ДКСГ).

StaraKoNova

Изложени рад под називом ПРОЈЕКАТ ПОКРЕВЕНИК: ЈАВНА СВОЈИНА ЗА РАЗВОЈ ЗАЈЕДНИЦЕ је групни рад 27 студената који је настао у току пролећног семестра 2022-23. школске године у оквиру изборног предмета Архитекте и грађанске иницијативе за одрживи развој (I година Мастер и IV година Интегрисаних академских студија).

Izlozbeni rad

Postavka izlozbe

Студенстки рад се бави решењима за одрживо коришћење некоришћених или неадеквано коришћених објеката у јавној својини. Иако ти објекти најчешће имају скромну материјалну и употребну вредност, које услед деценија неодржавања и некоришћења постају све мање, њихова вредност као окосница идентитета и духовних вредности локалних заједница је велика. По врсти и генези проблема, али и квалитету архитектуре и потенцијалу за развој, представљају репрезенте тих типова наслеђа, симоболе пропадања некадашњих носиоца развоја, али и историје и културе локалне заједнице.
Изложени рад се састоји из више интегрисаних компоненти:

  • Студије села представљене у виду хронолошког приказа развоја и живота села.
  • Четири пројекта постојећег стања објеката и парцела у јавној својини: амбуланте, школе, омладинског дома и млекаре. Осим амбуланте која се још увек повремено користи, остали објекти су напуштени, запуштени и пропадају.
  • Четири идејна архитектонско-урбанистичка решења којима предлаже њихова трансформација у нова места културе и заједништва: (а) наставне и истраживачке центре у којима могу боравити, учити и одмарати деца и млади различитих узраста и (б) центре сеоских заједница у којима се мештани могу окупљати, славити и радити.
  • Визуелне интерпретације изабраних митова, прича и легенди о Покревенику конструисаним уз подршку АИ система чију су базу података за генерисање илустрација и анимација изградили студенти.
  • Збирке изабраних аутентичних предмета из Покревеника који су коришћени свакодневном у животу и раду у селу, које су мештани прикупили и допремили уз подршку Града Пирота за потребе ове изложбе.

Mlekara postojece stanje

Mlekara-idejno resenje

Screenshot 2023-09-18 at 10.04.08

7

8

Настава на предмету се по пети пут одвијала у оквиру СТАРА КАО НОВА иницијативе за обнову села у сарадњи са удружењима и становницима старопланинских села, члановима покрета Одбранимо реке Старе планине (ОРСП), и друштвено ангажованим експертима у области заштите природног и културног наслеђа. Инцијатива је формирана ради повезивања наставног процеса и реалног развојног контекста ради формулисања и реализације друштвено и еколошки одговорних и економски оправданих решења СА и ЗА локалну заједницу.

Циљеви наставног процеса су да се (а) укаже на важност успостављања снажне везе архитеката и архитектуре са заједницом, природним и културним пределом, (б) фокусира значај коришћења јавних ресурса зарад заустављања даљег пропадања села, њихове обнове али и заштите предела у којем се налазе, и (ц) илуструје разноликост могућих типова пројеката које архитекти могу креирати зарад унапређења квалитета живота људи.

Iva _15 mart 2023

Miljan Salata_15 mart 2023

Предавање др Иве Чукић „Активирање и одбрана јавних простора: искуства и поуке“ и Миљана Салате „Архитектура као механизам друштвене промене“. Архитектонски факултет, 15. март 2023. године.

Aleksandar  i Milan _22 mart 2023

Elena i dejan

Предавање Александра Паница „Еко систем Старе планине и могуће последице планираног развоја“ и Милана Пешића „Еколошки акативизам: да ли бих све поновио?“. Архитектонски факултет, 22. март 2023. године.

Село Покревеник се налази на Старој планини, део је града Пирота и у њему живи око 30 становника. Студенти  су боравили у селу у периоду од 21-23. априла 2023. године да би се упознали са људима, истражили нематеријално и материјално културно и природно наслеђео подручја и снимили објекте у јавној својини.

13

Студенти су у селу Покревеник били смештени у домаћинствима Тодоре и Драгана Тошића и Славка Костадиновића, председника МЗ Покревеник

14 1

15

StaraKoNova (6)

Snimanje objekata

20

21

Обилазак села и предела. Снимање објеката у јавној својини.

Obilazak Seoskog muzeja i domai

Обилазак Паклештице и Сеоског дома и музеја који су формирани у оквиру СТАРА КАО НОВА иницијативе у току 2019/20. школске године у објекту напуштене сеоске млекаре у селу Паклештица.

Obilazak Pakle

Циљ учешћа на изложби је презентација резултата рада у настави стручној и широј јавности ради подизања видљивости теме и подручја, али и покретања дискусије о начину коришћења ресурса у јавној својини у селима Србије.

Аутор свих фотографија: СТАРА КАО НОВА

Ауторски тим :
Аутори изложених пројеката: Ђурђевић Сара, Петљански Јована, Димитријевић Сара, Марковић Милена, Милошевић Радованка, Мрдовић Наталија, Мандушић Крсто, Поповић Александар, Маленовић Михајло, Маркановић Никола, Петровић Кристина, Симић Урош, Мијатовић Лука, Томић Ивана, Секулић Милица, Гајић Матија, Обрадовић Драгослав, Крак Бојан, Милошевић Марта, Јовановић Теодора, Вучета Ана, Јокић Андријана, Добросављевић Тина, Трифуновић Дамјан, Милојевић Милица, Стевановић Сандра, Моровић Ана
Концепт и реализација поставке на изложби: Ђурђевић Сара, иницијатор, Петљански Јована, Димитријевић Сара, Марковић Милена, Мрдовић Наталија, Милошевић Радованка, Мандушић Крсто, Поповић Александар, Маленовић Михајло.
Предметни наставник: Доцент др Данијела Миловановић Родић
Мештани цела Покревеник: Славољуб Костадиновић, председник МЗ, Теодора Тошић, Драган Тошић, Јовановић Витомир

Консултанти:
Александар Панић, Милан Пешић, Милан Дошен, Ивица Вељковић, еколошки активисти, Одбранимо реке Старе планине
Елена Васић Петровић,  архитекта-конзерватор, Завод за заштиту споменика културе, Ниш и Дејан Рудић Вранић, грађевински инжењер, Фондација Архитекта Александар Радовић
др Ива Чукић, архитекта, колектив Министарство простора
Миљан Салата, архитекта, подкаст Сфера

Медијски прилози о пројекту: