УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учешће на радионици: Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу / CliCCHE – Climate Change, Cities, Communities and Equity in Health

Screenshot 2023-02-24 at 15.34.58

Универзитет у Београду, Архитектонски факултет у сарадњи са Универзитетом у Камерину (Universita Degli Studi Di Camerino, Italy), Националним истраживачким саветом из Палерма (Consiglio Nazionale Delle Ricerche, Italy), Кипарским институтом из Никозије (The Cyprus Institute, Cyprus) Институтом Универзитета у Лисабону (Instituto Universitario De Lisboa Portugal) и Градом Ваљевом, позива студенте Универзитета у Београду – Архитектонског Факултета да се пријаве за учешће на радионици:

Климатске промене, градови, заједнице и једнакост у здрављу
CliCCHEClimate Change, Cities, Communities and Equity in Health

Радионица се реализује у оквиру међународног Ерасмус + пројекта CliCCHEClimate Change, Cities, Communities and Equity in Health (www.clicche.org), а биће организована у три фазе:

Фаза I 
Током марта 2023
Уводна презентација теме, локације и задатка + семинар у форми предавања
Три петочасовна термина на УБ-АФ (15 сати рада на факултету + 5 додатних сати самосталног истраживачког рада)
Језик: српски и енглески

Фаза II 
Друга половина марта 2023
Интензивни теренски рад у Ваљеву и рад са локалном заједницом и локалним стејкхолдерима
Једнодневна радна посета Граду Ваљеву (10-12 радних сати)
Трошкови пута, биће финансирани из фонда CliCCHE пројекта
Језик: српски

Фаза III
Крај марта и почетак априла 2023
Рад у студију, критичке дискусије, симулационе игре и финална презентација развојних сценарија изабраног суседства у Ваљеву
Три петочасовна термина на УБ-АФ и опционо у Граду Ваљеву (15 сати рада на факултету + 5 додатних сати самосталног истраживачког рада)
Језик: српски и енглески

ПРИЈАВА

Рок за пријаву: понедељак 06. март 2023. године, до 14.00h 
Пријаве се подносе попуњавањем формулара:
https://forms.office.com/e/iM41ALJLE8
За попуњавање анкете је неопходно коришћење факултетске е-маил адресе.

Радионица је отворена за студенте 1. године свих Мастер студијских програма (Мастер Архитектура – модул Архитектура, Урбанизам – Одрживи град, Архитектонске технологије, Архитектонско конструктерство, Интегрални урбанизам и Унутрашња Архитектура), као и за студенте 4. године Интегрисаних студија Архитектуре, који наставу похађају на Архитектонском факултету у Београду. Посебно охрабрујемо студенте слабијег материјалног статуса да узму учешће на радионици.

Број студената: 15
Критеријуми за одабир студената: просечна оцена на досадашњим студијама и исказано интересовање за тему радионице (мотивационо писмо, до 150 речи), и приложен један оригиналан сопствени пројекат или истраживање у домену еколошког, климстски сензитивног и здравог урбаног дизајна за све.

Питања слати на: clicche@arh.bg.ac.rs

Детаљније информације о задатку и очекиваним резултатима студенти ће чути на уводном предавању. За све полазнике, обавезно је добро познавање енглеског и српског језика.

НАПОМЕНА:
Сви студенти учесници радионице стичу право на додатне кредите за ваннаставне активности.
Након зваршетка радионице, од пријављених 15 полазника биће изабрано 5 студената који ће учествовати на интернациналном Joint intensive course, који ће бити реализован од 22-26 маја 2023 у Лисабону, Португал. Учешће у овој активности, за 5 полазника радионице, односно трошкови пута и смештаја, биће финансирани из фонда CliCCHE пројекта.
Резултати радионице ће бити представљени грађанима и стејкхолдерима Града Ваљева на посебном догађају Multiplier Event – SOS AIR који ће бити организован у Ваљеву, у једном од јесењих термина, на коме се очекује активно учешће свих 15 полазника радионице. Трошкови пута, биће финансирани из фонда CliCCHE пројекта.

О пројекту CliCCHE

CliCCHE има за циљ развој и тестирање најновијих искустава неформалног учења/наставе који имају за циљ да стимулишу мотивацију ученика, побољшају њихово ангажовање и појачају њихов допринос стварању партиципативног окружења. Интерактивни модалитети визуелизације података (виртуелна, мешовита и проширена стварност), истраживања јавне уметности и урбаних симулација биће коришћени за стварање нових могућности за учење и омогућавање ученицима и грађанима да стекну преносиве вештине као што је комплексно и мултидисциплинарно размишљање које долази из везе између урбанистичког планирања, здравља људи, заштите животне средине, утицаја климатских промена и познавања партиципативних процеса. У том циљу, CliCCHE образовна методологија и алати ће се развијати непрекидно уз допринос и учешће репрезентативних група грађана, стручњака и јавне управе. ( https://clicche.org/ )

Више о CliCCHE пројекту:

https://clicche.org/ 

http://www.arh.bg.ac.rs/cli-cc-he/?pismo=lat 

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-IT02-KA220-HED-000032223  

Screenshot 2023-02-24 at 15.34.23