УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА НАЈБОЉИХ СТУДЕНТСКИХ РАДОВА СТУДЕНТА АРХИТЕКТОНСКОГ ФАКУЛТЕТА

У уторак 27. септембра у 18 часова, декан Универзитета у Београду – Архитектонског факултета проф. арх. Владимир Лојаница у амфитеатру Архитектонског факултета, у оквиру свечане церемоније отварања манифестације “Недељу са архитектуром 2022” свечано је отворио и годишњу изложбу најбољих студентских радова студента Архитектонског факултета у оквиру свих предмета типа „студио пројекат“ од прве године Основних студија архитектуре, све до завршних радова три мастер академска програма Архитектонског факултета.

Предмети „студио пројекат“ представљају основни полигон образовања архитеката (10ЕСПБ на основним студијама и 15 ЕСПБ на мастер студијама), где се кроз различите теме и примену стечених научно- стручних знања практично спроводе најзахтевнији пројектантски задаци. Ови предмети, који се нижу из семестра у семестар, са различитим темама, пројектним задацима и менторима, предстваљају пут инкременталног оспособљавања студената архитектуре за њихов будући професионални рад.

 

Сваке године, ови предмети са новим пројектантским изазовима обрађују се у оквиру СТУДИЈА, мале групе истраживача коју чини група од по 16-20 студената, који са својим менторима пролазе кроз све фазе процеса пројектовања. Афинитети, интересовања и тачка сагледавања проблема специфична је за сваки од студија, те се на крају семестра, за време испита – може видети широк спектар различитих архитектонских решења на исту тему семестралног задатка.

 

Концепт овогодишње изложбе у оквиру манифестације „Недеља са Архитектуром 2022“ је такав да радови са једног студија – једне тематске целине – налазе у истој просторији. Радови студената Основних студија архитектуре, изложени су у факултетским салама од 228 до 223, све до завршних радова три мастер академска програма Архитектонског факултета архитектуре, унутрашње архитектуре, интегралног урбанизма), изложени су у факултетским салама 222 до 219. (на илустрацији испод – водичу кроз изложбе, можете погледати план и распоред у оквиру сала).

Model

На овај начин, посетиоци су могли да уоче разлику у приступу и процесу пројектовања, како код ментора, тако и код студената чији су плакати и макете изложени. Уз елаборате и моделе, на изложби су биле представљене и радне свеске студената у којима је назначен рад у току семестра – процесфолио студената.

Посетиоци су имали прилику да погледају и завршне радове номиноване за престижне међународне награде, чији аутори су били награђени Признањима Универзитета у Београду – Архитектонског факултета. Више о овим радовима можете сазнати на ЛИНКУ.

У продужетку погледајте атмосферу са отварања..

Nedelja Arhitekture-45

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-50

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-47

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-60

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-63

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-68

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-70

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-87

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-103

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-95

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-102

Фото: Марко Миладиновић

Nedelja Arhitekture-108

Фото: Марко Миладиновић