UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

U utorak 27. septembra u 18 časova, dekan Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta prof. arh. Vladimir Lojanica u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, u okviru svečane ceremonije otvaranja manifestacije “Nedelju sa arhitekturom 2022” svečano je otvorio i godišnju izložbu najboljih studentskih radova studenta Arhitektonskog fakulteta u okviru svih predmeta tipa „studio projekat“ od prve godine Osnovnih studija arhitekture, sve do završnih radova tri master akademska programa Arhitektonskog fakulteta.

Predmeti „studio projekat“ predstavljaju osnovni poligon obrazovanja arhitekata (10ESPB na osnovnim studijama i 15 ESPB na master studijama), gde se kroz različite teme i primenu stečenih naučno- stručnih znanja praktično sprovode najzahtevniji projektantski zadaci. Ovi predmeti, koji se nižu iz semestra u semestar, sa različitim temama, projektnim zadacima i mentorima, predstvaljaju put inkrementalnog osposobljavanja studenata arhitekture za njihov budući profesionalni rad.

 

Svake godine, ovi predmeti sa novim projektantskim izazovima obrađuju se u okviru STUDIJA, male grupe istraživača koju čini grupa od po 16-20 studenata, koji sa svojim mentorima prolaze kroz sve faze procesa projektovanja. Afiniteti, interesovanja i tačka sagledavanja problema specifična je za svaki od studija, te se na kraju semestra, za vreme ispita – može videti širok spektar različitih arhitektonskih rešenja na istu temu semestralnog zadatka.

 

Koncept ovogodišnje izložbe u okviru manifestacije „Nedelja sa Arhitekturom 2022“ je takav da radovi sa jednog studija – jedne tematske celine – nalaze u istoj prostoriji. Radovi studenata Osnovnih studija arhitekture, izloženi su u fakultetskim salama od 228 do 223, sve do završnih radova tri master akademska programa Arhitektonskog fakulteta arhitekture, unutrašnje arhitekture, integralnog urbanizma), izloženi su u fakultetskim salama 222 do 219. (na ilustraciji ispod – vodiču kroz izložbe, možete pogledati plan i raspored u okviru sala).

Model

Na ovaj način, posetioci su mogli da uoče razliku u pristupu i procesu projektovanja, kako kod mentora, tako i kod studenata čiji su plakati i makete izloženi. Uz elaborate i modele, na izložbi su bile predstavljene i radne sveske studenata u kojima je naznačen rad u toku semestra – procesfolio studenata.

Posetioci su imali priliku da pogledaju i završne radove nominovane za prestižne međunarodne nagrade, čiji autori su bili nagrađeni Priznanjima Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Više o ovim radovima možete saznati na LINKU.

U produžetku pogledajte atmosferu sa otvaranja..

Nedelja Arhitekture-45

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-50

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-47

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-60

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-63

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-68

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-70

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-87

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-103

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-95

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-102

Foto: Marko Miladinović

Nedelja Arhitekture-108

Foto: Marko Miladinović